Поетът Захари Захариев почина внезапно едва на 35 години

Младият писател се готвеше за премиерата на новата си книга „Дзен пиян”

Култура
15:23 - 05 Август 2024
4181
Поетът Захари Захариев почина внезапно едва на 35 години

Отиде си поетът Захари Захариев. Това съобщиха от издателство „Кота 0“. Захариев е съосновател на „Кота 0“. От издателството посочват, че наскоро е излязла книгата „Дзен пиян” на Захари Захариев, а представянето ѝ ще е през есента. И за момент не сме си помисляли, че това може да се случи без него, допълват от „Кота 0“. Писателят почина едва на 35 години.

Захари Захариев е роден в Сливен през 1989 г. Завършил е Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов" в родния си град с профил „Литература и английски език". Има завършена магистърска степен по философия в Софийския университет През 2010 г. е сред отличените автори на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев".

През 2017 г. излиза дебютната му стихосбирка „Наръчник за поетично митологизиране на града“. Съосновател и организатор е на неформална лаборатория за експериментално изкуство и създаване на художествени преживявания „ЧетворКръг”(2015-2019). Автор е на литературния пърформънс „Поетът се разхожда”, провеждал се в село Камен, Сливен, от 2021 до 2023 г.

В началото на 2024 г., заедно с още четирима автори - Иван Димитров, Светослав Тодоров, Стефан Иванов и Стефан Икога, представят новосъздаденото от тях издателство „Кота 0“.

Поклонението пред Захари Захариев ще е тази сряда, 7 август, от 11:00 ч. в църквата на село Камен, Сливен.