Поевтиняването на петрола забави ръста на цените във Великобритания

Междувременно цените на храните продължават да растат

Новини
12:43 - 14 Декември 2022
1506
Поевтиняването на петрола забави ръста на цените във Великобритания

Във Великобритания темпото на покачване на цените е намаляло с лекото поевтиняване на петрола, но поскъпването на живота остава близо до най-високото ниво за последните 40 години.

Инфлацията през ноември на годишна база е спаднала на 10,7% от 11,1% през октомври главно от падането на цените на петрола, но това не се е усетило осезателно, заради покачването на цените на алкохола по заведенията, показва статистиката.

Някои анализатори смятат, че по-ниския процент през ноември показва, че инфлацията е достигнала своя връх и започва процес на забавяне на ръста на цените.

Инфлацията е мярка за разходите за живот и за да бъде изчислена Службата за национална статистика следи цените на стотици всекидневни стоки, известни като „кошница на потребителя“.

По-ниската инфлация не означава, че цените на стоките ще се понижат, а просто, че те спират да се покачват толкова бързо.

Основната причина за намаляването на темповете на инфлация между октомври и ноември е спадането на цените на бензина и дизела.

Междувременно цените на храните продължават да растат, годишната инфлация при тях достигна 16,5% - най-високата от 45 години насам.

Въпреки някои обнадеждаващи сигнали икономистите са далеч от прогнози за подобрение и продължават да предупреждават за тежката зима, която очаква хората, които изнемогват с увеличаващите се разходи, включително за храна и енергия.