Погазването на санкциите срещу Москва става престъпление

ЕС
20:07 - 13 Октомври 2022
3471
Погазването на санкциите срещу Москва става престъпление

Европейският съюз ще обяви мерки, с които нарушаването на санкциите да се преследва като наказателно престъпление до края на месеца или най-късно в началото на ноември. Това съобщи правосъдният еврокомисар Дидие Рейндерс след среща на министрите на правосъдието на ЕС в Люксембург в четвъртък.

"Проектодирективата е готова и имаме подкрепата на Европейския парламент. Сега чакаме само Съветът да приключи процедурата", каза Рейндерс.

Чешкото председателство на ЕС съобщи, че е насрочило приемането на решението за 24 октомври, след което Еврокомисията ще може да внесе проекта за директива.

Брюксел реши да предложи разширяване на списъка с престъпленията, които се признават във всички държави от ЕС, след като се оказа, че само 12 от 27-те членове на съюза имат в наказателното си право престъпления, свързани с неспазване на международни санкции.

Тъй като националните власти трябва да прилагат решенията за въвеждане на санкции, липсата на национално законодателство прави невъзможно изпълнението на задълженията им.

В потвърждение Рейндерс съобщи, че 90% от замразените и отнети активи на санкционирани заради войната в Украйна лица и компании, са направени само в седем от 27 европейски държави. Досега ЕС е задържал имущество и банкови активи за 17.4 млрд. евро от над 1300 души, включени в ограничителните списъци заради войната.

Какви ще са санкционните престъпления

ЕС има списък на наказателни престъпления, които установят минимални правила за тяхната дефиниция и наказания. Всички европейски държави трябва да преследват извършването на такива престъпления, което не е факт за нарушаването на санкциите.

Европейската комисия смята, че добавянето на избягването на санкциите към общия списък на ЕС "ще позволи да се определи общ основен стандарт за престъпленията и наказанията в целия ЕС" и ще позволи да се улесни разследването, наказателното преследване и наказването на нарушенията на ограничителните мерки във всички държави.

Според проекта за европейска директива като потенциални престъпления във връзка със санкциите биха могли да се включат дейности за пряко или непряко заобикаляне на ограничителните мерки, включително чрез укриване на активи, незамразяване на средства, принадлежащи на, държани или контролирани от санкционирани физически или юридически лица или участие в търговия, като например внос или износ на стоки, обхванати от търговски забрани.

Рейндерс е представил пред министрите на правосъдието и нова идея на Еврокомисията да възложи на Европейската служба на главния прокурор да преследва престъпления, свързани с нарушаването на санкциите, тъй като те биха нарушили финансовите интереси на ЕС.

В момента в списъка за престъпленията са включени тероризъм, трафик на хора и сексуална експлоатация на жени и деца, трафик на наркотици, трафик на оръжия, пране на пари, корупция, фалшифициране на средства за плащане, компютърни престъпления и организирана престъпност.

Междувременно българското правосъдно министерство съобщи, че министър Крум Зарков се е срещнал по време на съвета с главния прокурор Лаура Кьовеши и двамата са обсъждали необходимите промени в българското законодателство, които да улеснят работата на европейската прокуратура в България, като Кьовеши не е пропуснала да постави отново въпроса за изпращането на допълнителни кандидатури на прокурори, които да попълнят незаетите още шест места за български европрокурори.