Погнаха четирима министри за корупция в Хърватия

Опозицията поиска премиерът да подаде оставка и настоя за провеждане на предсрочни избори

Новини
18:45 - 26 Октомври 2022
2606
Погнаха четирима министри за корупция в Хърватия

Окръжният съд в Загреб обвини в корупция четирима бивши министри в правителството на хърватския премиер Андрей Пленкович, съобщиха хърватските медии, цитирани от БТА.

Обвинението бе повдигнато от Службата за борба с корупцията и организираната престъпност USKOK.

Според информацията, това са Дарко Хорват, Борис Милошевич, Томислав Толушич и Йосип Аладрович и още четирима заподозрени в разследването, започнало поради предполагаеми злоупотреби с предоставяне на помощи.

Министър Борис Милошевич (SDSS) бе вицепремиер в правителството на Пленкович.

Заедно с бившите министри са обвинени помощничката на Хорват Ана Мандак, бившият държавен секретар на Министерството на регионалното развитие Велимир Жунац, директорът на администрацията за подпомаганите райони Катица Мишкович и кметът на Жупаня Дамир Юзбашич.

Въпреки че сега и четиримата вече са напуснали постовете си, към момента на започване на разследването срещу тях през февруари тази година, трима са били в сегашното правителство: Дарко Хорват, Борис Милошевич и Йосип Аладрович. Четвъртият, Томислав Толушич, бе уволнен седем месеца по-рано.

Обвинението срещу четирима бивши министри в сряда предизвика яростни критики към правителството и премиера Андрей Пленкович от страна на парламентарната опозиция, която заяви, че това е абсолютен скандал, създаващ прецедент.

Опозицията поиска премиерът да подаде оставка и настоя за провеждане на предсрочни избори, съобщи Хина.

Лидерът на Социалдемократическата партия (СДП) Педжа Гърбин каза, че четиримата членове на правителството на Андрей Пленкович са обвинени в престъпления, които са извършили, докато са били на поста, и че този случай създава прецедент.

Не си спомням нещо подобно да се е случвало в някоя от нормалните, добре организирани европейски държави. Това е абсолютен прецедент, защото четирима министри бяха обвинени в един ден за съвместно престъпно начинание, каза той.