Погребаха Гинка Станчева година след смъртта й

Урната с останките на голямата актриса е положена от дъщеря й в Алеята на творците

Нещо за четене
18:57 - 14 Март 2024
12531
Погребаха Гинка Станчева година след смъртта й

Малко повече от година след смъртта си легендарната актриса Гинка Станчева вече е погребана, съобщи нейната дъщеря Ермелина Пейчева пред седмичника "Уикенд".

След кончината й на 4 февруари 2023 г. кинозвездата бе кремирана, а тленните й останки се съхраняваха от единствената й щерка.  Ермелина бе твърдо решена да положи урната на майка си в Алеята на творците на Централните софийски гробища, но чак когато паметникът й стане готов. Тя бе поръчала на столична фирма да изработи специална надгробна плоча от мрамор и черен гранит.

Гинка Станчева в една от емблематичните си роли - Елена в "Любимец 13"

Те обаче постъпили некоректно и непрофесионално. Забавили поръчката с месеци, макар да взели хиляди левове капаро за изработката на паметника на Гинка Станчева. В крайна сметка той станал готов чак в началото на този февруари. Дъщеря й направила панихида, за да положи урната на актрисата в гроба й. На ритуала присъствали само шепа хора. Мнозина от гилдията изобщо не се сетили за първата годишнина от загубата на голямата актриса.

Звездата от „Любимец 13“ и „Специалист по всичко“ почина на достолепната 90-годишна възраст. Тя си отиде огорчена, очаквайки от Министерството на културата да й отдадат поне малко уважение, като й отпуснат персонална пенсия. До последно тя вземаше символична пенсия и разчиташе единствено на дъщеря си, за да оцелява.

Ермелина е дългогодишен дипломат в Рим и бе подсигурила на майка си всичко необходимо в битов план, за да се чувства добре. През последните месеци от живота си Станчева имаше сериозни проблеми с краката, предизвикани от варикозни вени. Въпреки че се лекуваше при най-добрите специалисти, ходеше все по-трудно и изкарваше все повече от дните си между четири стени.

Гинка Станчева няколко години преди да си отиде. Голямата актриса бе витална до последно