Погребаха Мубарак с военна церемония в Кайро

Бившият президент на Египет положен в семейната гробница

Новини
19:33 - 26 Февруари 2020
2514
Погребаха Мубарак с военна церемония в Кайро

С военни почести в Египет бе погребан бившия президент Хосни Мубарак, управлявал страната 30 години, съобщиха международните агенции. Траурната церемония продължи половин ден, като започна с молитва в джамията Тантауи. Тленните останки на Мубарак бяха превозени дотам с хеликоптер, превозващ семейството му.

91-годишният политик издъхна вчера във военна болница в Кайро след усложнения от операция на стомаха, направена в началото на месеца. Тридневен национален траур обяви президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси. 

На церемонията присъстваха редица високопоставени държавни представители, включително премиерът Мостафа Мадбули, както и коптският православен папа Тавадрос Втори.

Джамията Тантауи е наречена на военния деец, сподвижник на Мубарак и министър на отбраната по негово време - фелдмаршал Хусейн Тантауи, който след оставката му временно беше държавен глава до избора на нов президент. По традиция тя се използва от въоръжените сили за церемонии на високо равнище.

Покойният приемник на Мубарак на президентския пост - ислямистът Мохамед Морси, не беше удостоен с погребение с военни почести. Миналото лято той почина в съдебна зала, но медиите отразиха пестеливо кончината му, а погребението му беше скромно.

От джамията, където десетки привърженици на Мубарак се бяха събрали с портрети на държавника, към централния площад на Кайро тръгна траурно шествие, водено от президента Ас Сиси. Ковчегът на Мубарак, поставен на лафет, бе покрит с египетското знаме и процесията потегли под звуците на военен марш.


Няколко канала на египетската държавна телевизия отразяваха на живо траурната церемония и излъчваха кадри с Мубарак на младини, преди да стане президент, възхвалявайки го като командващ военновъздушните сили на страната по време на войната с Израел през 1973 г.

Тялото на бившия президент беше закарано с хеликоптер в квартала Хелиополис в източната част на Кайро, където Мубарак беше погребан в семейната гробница.