Погребални агенции и общината се хванаха за гушите в Ловеч

Частните гробокопачи не могат да работят нормално след приети наредби за такси и цени на услугите

Новини
14:57 - 05 Март 2021
1580
Погребални агенции и общината се хванаха за гушите в Ловеч

Частните траурни агенции в Ловеч са изправени пред невъзможност да работят нормално след приетите през януари промени в общинската наредба за местните такси и цени на услугите, с които бяха увеличени драстично погребалните услуги, а според агенциите от Общината са ограничили и дейността им.

За днес беше насрочена среща между представители на агенциите и кмета на Ловеч, но тя за втори път е отменена, сега - защото били уведомени за нея медиите.

Конфликтът между четирите частни погребални агенции в града и Общината е заради новите цени в услугите и заради ограничаване на правата.

„От 15 февруари таксите са увеличени двойно и тройно. За гробно място се плащаше около 300 лева, а сега е около 770 лева. Това не отговаря на инфлацията, на нуждите на населението. Ние се борим за правата на гражданите“, каза Елица Пенчева, управител на една от агенциите.

Според Димитринка Гечева от друга агенция цените са непосилни, а „Обреди“ - Ловеч са монополизирали изкопаването на гробните места.

„Нямаме достъп до ритуалните зали, които са общински, но хората си плащат за тези услуги“.

От Общината правят административни спънки за издаване на препис на извлечение на смъртен акт, посочи Иваничка Бошнякова.

Представители на траурните агенции заявиха, че ще търсят правата си по съдебен ред.

Кметът Корнелия Маринова отказа коментар, а от пресцентъра на Общината обявиха, че ще изразят позицията си на официалния сайт:

Община Ловеч осъществява дейността си при спазване на действащото законодателство, като приложими в конкретния случай са Закон за местното самоуправление и местната администрация, Закон за общинската собственост, Закон за устройство на територията, Закон за местните данъци и такси, Закон за гражданската регистрация, Закон за защита на личните данни, Наредба № 2 на МЗ за здравните изисквания към гробищните паркове (гробища) и погребването и пренасянето на покойници, Наредбата за гробищните паркове и изградените в тях обредни зали на територията на Община Ловеч, Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч.