Погребението на Ангел Христов задръсти Дупница (СНИМКИ)

Над 1000 души и 200 автомобила изпратиха мутрата в последния му земен път

Ексклузивно
19:25 - 08 Юни 2023
12199
Погребението на Ангел Христов задръсти Дупница (СНИМКИ)

Погребението на Ангел Христов буквално задръсти малките улици в град Дупница. Хиляди хора отидоха да си вземат последно сбогом с единия от "Братя Галеви". Едни от любопитство, други от уважение. Читатели на Lupa.bg ни казаха, че са преброили на 200 автомобила, които са карали след катафалката с тялото на мутрата. Тленните останки на Ангел Христов-Геле бяха докарани в затворен, брониран ковчег. Яки мъже на ръце го внесоха в черквата.

"Броихме ги до 180, след това спряхме, че се изморихме. Катафалката едвам се движеше, цялата беше отрупана с венци. Такова нещо никога не е виждано в града, поне последните 50 години. Два буса караха венците" - разкриха съграждани на Геле пред сайта ни. 

Опелото е било извършено от архиерейския наместник отец Георги Паликарски, който беше първа дружка с мутрите и си е комуникирал с тях през последните години, докато Интерпол ги издирва. Дрон е снимал през цялото време процесията.

На опелото са присъствали жената на Пламен Галев и любовницата му Юлия, от която има момиченце Мария. Владимир Ангелов-Стъклето, който беше осъден заедно с „братята” за организирана престъпна група и излежа тригодишна присъда в затворническото общежитие в Самораново, не спрял да плаче по време на цялото опело. 

Съпругата и децата на Геле

На входа на храма е бил опънат червен килим, а над 20 момчета със слушалки са охранявали погребението. На траурната церемония са се "разписали" и Васил Василев- Клеменца, , свързан в недалечното минало с ВИС, сега преподавател по богословие в Печанския университет в Словакия, както и Златомир Иванов- Златко Баретата.

Златко Баретата

Припомняме, че Ангел Христов почина на 3 юни в дома си в село Ресилово. Подготовка за погребението беше направено още същата нощ, но полицията осуети желанието на близките, тялото беше иззето за аутопсия и едва вчера беше върнато на семейството.

Въпросите около това как е настъпила смъртта и как Христов се е прибрал в България остават.

Снимки: 4vlast