Погребват тенора Камен Чанев в митрополитски двор в Стара Загора

Близките, колегите и почитателите на певеца ще се простят с него в събота

Култура
14:55 - 27 Ноември 2020
2671
Погребват тенора Камен Чанев в митрополитски двор в Стара Загора

Световноизвестният тенор Камен Чанев, който издъхна на 56 години след усложнения от COVID-19 в четвъртък, ще бъде погребан в събота, в 11 часа в двора на митрополитския храм "Свети Димитър" в Стара Загора. Това е предложил лично Старозагорският владика Киприан, който има музикално образование и често застава на диригентския пулт на Старозагорската опера.

В двора на църквата са погребани бивши митрополити и свещеници, включително и бившите владици Павел, Климент и Панкратий, както и други хора с големи заслуги към Стара Загора. За да бъде погребан на това място Камен Чанев, съгласие е дал неговият единствен наследник - брат му Здравко, който живее в родния им град Сливен. С оперната певица Таня Иванова Чанев нямаше официален брак, макар двамата да живееха на семейни начала.

На траурната церемония утре заради ограниченията покрай заразата ще присъстват ограничен кръг хора - най-близките на певеца.

За почитателите на неговото изкуство и в негова памет ръководството на община Стара Загора, съвместно с Държавната опера в града, организира отделно поклонение. Желаещите да изразят своята почит могат да го направят също в събота, 28 ноември, от 10.00 до 13.00 часа във фоайето на Старозагорската опера.

Всеки ще може да изкаже своите съболезнования в Съболезнователна книга и да положи цветя в памет на Чанев. Гражданите ще влизат от западния вход на сградата, намиращ се на бул."М.М.Кусев", и ще излизат през южния, при строго спазване на всички противоепидемични мерки, съобщиха от общината.

Последното негово изпълнение на сцената на Старозагорското опера, където Камен Чанев се водише на щат от 2016 г., бе на 6 ноември т.г. - той пя заедно с приятелката си сопраното Таня Иванова в операта на Джузепе Верди "Отело". В операта смятат, че след това представление сред колектива е пламната зараза от COVID-19.