Похвално! Джеф Безос влиза с $10 млрд. в борбата с климатичните условия

Някои от работниците в голямата компания Amazon призоваха шефа си да е по-ангажиран с каузата

Новини
08:41 - 18 Февруари 2020
1587
Похвално! Джеф Безос влиза с $10 млрд. в борбата с климатичните условия

Най-богатият човек на света обяви, че през лятото ще разпредели 10 милиарда долара между учени, активисти и други организации в борбата с климатичните промени, съобщи Би Би Си.

"Искам да се засили работата както по познатите начини, така и да се търсят нови способи за борба с опустошителния ефект на климатичните промени", казва Безос в дълго изявление в Инстаграм.

В САЩ още от 80-те години на миналия век мощно лоби, финансирано от най-големите петролни, въглищни и автомобилни корпорации, оспорва яростно промените в климата, причинени от човешката дейност, които за учените са непоклатим и безспорен факт.

Състоянието на Джеф Безос е оценявано на 130 милиарда долара. Някои от работниците в голямата компания призоваха шефа си да е по-ангажиран с борбата с климатичните промени. Имаше демонстративни напускания на работните места, както и интервюта на работници на Амазон в медиите.

В сравнение с много други свръхбогаташи, Джеф Безос дава малко средства за филантропия. Най-голямото обявено от него дарение беше във връзка с плана му от 2018 г. да даде 2 милиарда долара, за да помогне на бездомни хора и да финансира училища.

Много наблюдатели критикуват Безос, че не се включи в инициативата на други милиардери "Обещание за дарение", които се зарекоха до края на живота си да дарят за благотворителност поне половината от големите си богатства.

"Климатичните промени са най-голямата заплаха за нашата планета. Този фонд ще финансира всеки опит за реално опазване и съхраняване на природата", пише Безос в съобщението за голямото дарение.