Разкъсаха от критики скръндзата Джеф Безос, дарил $690 000 за Австралия

Дори Кайли Дженър даде повече от собственика на "Амазон", коментират в светските среди

Новини
17:09 - 14 Януари 2020
3602
Разкъсаха от критики скръндзата Джеф Безос, дарил $690 000 за Австралия

Милиардерът Джеф Безос, който е собственик на "Амазон" (Amazon), беше подложен на убийствена критика, след като обяви, че дарява 690 000 американски долара (1 милион долара австралийски долари) за подпомагане борбата с австралийските пожари. Зложелателите на Безос веднага изчислиха, че неговото дарение е 0,00059% от богатството му, докато други световни звезди са дали много повече.

"Нашите сърца са с всички австралийци", написа най-богатият човек на планетата в Инстаграм, след като обяви сумата на дарението си за бедствието, което изпепели над 11 милиона хектара и загинаха 27 души от октомври насам.

Състоянието на Безос се изчислява на около 113 милиарда долара.

Знаменитости от целия свят дадоха част от своите спестявания във фонда, който ще трябва да ги разпредели за австралийския Червен кръст, армията за спасение на Австралия, противопожарните служби, както и на благотворителните организации за животните.

Фондацията "Earth Alliance" на Леонардо Ди Каприо - героят от "Титаник", който има 260 милиона долара в сметките си, дари 3 милиона щатски долара.

Певецът сър Елтън Джон и австралийският актьор Крис Хемсуърт дадоха по милион всеки.

Същото стори и риалити звездата Кайли Дженър - която стана най-младият милиардер в света миналия март. Тя дари за Австралия 1 милион долара.

Дори Metallica, които имат състояние, изчислявано на $820 млн., се разделиха със сума, доста по-голяма от дарението на Безос - 750 000 долара.

Бет Мидлър обеща да даде 500 000, а същото стори и певицата Pink, чието състояние се изчислява на 200 милиона долара - с 30 по-малко от това на Мидлър. Тя разкритикува управлението на австралийския премиер Скот Морисън, като същевременно предизвика шефа на News Corp - Рупърт Мърдок, да дари част от огромното си богатство.

Пилотът от Формула 1 - Люис Хамилтън, обеща около 730 000 долара, а семейството на Кайли Миноуг плюс Никол Кидман и Кийт Ърбан казаха, че ще дарят 500 000 долара.

Шарлот Клаймер сподели: "Не знам колко е събрано общо за Австралия, но нека да надминем обявената цел от 10 милиарда долара. Ако Джеф Безос лично отговаряше на това, то той пак щеше да има 100 милиарда долара. Помислете за това".

"Това е равносилно да дам банкнота от 5 долара, която съм намерила случайно в стар чифт дънки", беше коментарът на журналистът Линдзи Уосън по адрес на дарението на Джеф Безос.