Поискаха домашен арест за убиеца на Милен Цветков

Новини
17:34 - 21 Януари 2021
1405
Поискаха домашен арест за убиеца на Милен Цветков

Тръгна делото срещу Кристиан Николов, подсъдим за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

По време на днешното разпоредително заседание в Софийския градски съд магистратите отчетоха, че няма допуснати процесуални нарушения по делото, както и гледането му при закрити врата.

Съдът уважи искането на защитата на Николов да бъде прекратено онлайн излъчването на делото, но отхвърли искането за изменение на мярката за неотклонение "задържане под стража" с мотив, че подсъдимият може да извърши ново престъпление. Делото започна с разпит на свидетели и вещи лица. Определението на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен срок.

 
В съдебната зала адвокат Любомир Таков поиска отвод на прокурор Иван Кучиев с мотив, че бил близък с адвоката на близките на Цветков - Менко Менков. Адвокатът поиска отвод и на адвокат Константин Симеонов - пак защитник на близките на Цветков с мотив, че е бил адвокат на майката на Кристиан в процеса срещу нея, който имаше.

Магистратите отхвърлиха искането за отводи, но приеха искането за отвод на майката на Николов като негов защитник.

От прокуратурата заявиха, че не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство срещу подсъдимия, като адвокатите на близките на Цветков допълниха, че няма условия делото да бъде разгледано при закрити врата и не са допуснати съществени процесуални нарушения.

Адвокат Любомир Таков заяви, че няма други доказателствени искания, няма основания за спиране или прекратяване на наказателното производство, но при така формулираното обвинение трябвало да се разпитат всички вещи лица по делото. Той настоя да бъде изменена мярката за неотклонение "задържане под стража" в домашен арест спрямо Николов с аргумент, че подсъдимият не е криминално проявен. Защитата поиска да бъде спряно онлайн излъчването на съдебния процес срещу подсъдимия Николов.

Подсъдимият Кристиан Николов заяви в своя защита: "Тъй като досега не съм имал възможност да се срещна с близките на пострадалия, искам да използвам този момент и да изкажа моите най-искрени съболезнования за загубата. Знам, че това нещо не би могло да Ви утеши, до искам да знаете, че искрено съжалявам за случилото се.".

Николов помоли магистратите да изменят наложената му мярка за неотклонение "задържане под стража" в домашен арест и увери, че няма да се укрие или да извърши ново престъпление.