Поискаха над 28 млн. лв. от Румен Овчаров и други подсъдими

Съдът прие да разглежда претенцията

Новини
10:19 - 23 Май 2019
2919
Поискаха над 28 млн. лв. от Румен Овчаров и други подсъдими

Дружеството "Мини Бобов дол" внесе в Спецсъда иск за над 28 милиона лева срещу Румен Овчаров и още двама подсъдими, които отговарят пред Темида за източването на големи суми от дружестеото. Документът скара двете страни и възникна спор дали той да бъде приет.
Според адвоката на Румен Овчаров Васко Василев е изтекла давността, в която претенцията може да бъде внесена. Той изтъкна, че сумата надхвърля тази, която е описана в обвинителният акт. Юристите протестираха и срещу това, че от "Мини Бобов дол" искат и лихви от подсъдимите.
Съдът прецени, че искът е внесен навреме и сумите отговаряли на тези, които са в обвинението. Съдиите приеха гражданският иск на потърпевшото дружество.

Пред съда освен Овчаров се изправят и бившата му заместничка Анна Янева и бившият изпълнителен директор на дружеството Пламен Стефанов.

Според прокуратурата през периода май 2006 година - март 2009 година, в нарушение на закона, „Мини Бобов дол" е отдадена под наем на фирма „Ораново".

Чрез сключения договор на частна фирма са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища, без да е проведена открита процедура и без да е установено притежава ли „Ораново" необходимите възможности за добив на въглища, твърди прокуратурата.

Снимки:  Агнес Методиева