Поискаха разрешително за обстрел на мечката от Чепеларе

Заявлението вече е изпратено в Министерството на земеделието

Новини
21:06 - 23 Май 2022
2846
Поискаха разрешително за обстрел на мечката от Чепеларе

Мечката, която се осмели да ходи по улиците на български град, скоро най-вероятно няма да може да го прави.

Поискано е разрешително за обстрел за мечката, която е засечена няколко пъти да броди по улиците на град Чепеларе. Това съобщи за Дарик, директорът на Южноцентрално държавно предприятие инж. Асен Иванов. Заявлението вече е изпратено в Министерството на земеделието. До крайната мярка се е стигнало, след като е бил изгледан клипа в социалните мрежи, на който се вижда как свободно се движи мечка във вътрешността на родопския град.

„Поискахме разрешително за отстраняване на мечката в Чепеларе. На клиповете ясно се вижда, че тя не изпитва никакъв страх. Хубаво е, че е нямало хора в този момент, тъй като не се знае, можела да ги нападне“, коментира инж. Иванов.

На този етап се изчаква издаването на разрешителното. Такива вече са получени за други две проблемни мечки в Смолянско, които са на териториите на държавните горски стопанства в Славейно и Смилян.

„Прави се в момента организация на тези две места, тъй като подготовката е сериозна. Трябва да се захранва, да се наблюдава дали става въпрос за същата мечка за да не се допусне грешка“, коментира още директорът на Южноцентрално държавно предприятие.

Надеждата на експертите са и за затихване на мечите появи и набези с настъпването на пролетта, тъй като ще има достатъчно храна за дивите животни в планината и те няма да слизат в населените места.