Поискаха софийски съд да гледа мерките на арестуваните лекари в Пловдив

Общество
17:54 - 25 Юли 2024
2287
Поискаха софийски съд да гледа мерките на арестуваните лекари в Пловдив

Софийски съд да гледа мерките за неотклонение на арестуваните преди три дни лекари, обвинени в участие в схема за източване на Здравната каса. Това поиска адв. Йордан Давчев, който е поел защитата на единия от задържаните - Атанас, съобщава "Марица".

По думите му, престъплението, по което са привлечени като обвиняеми двамата медици, е завършено в столицата. "Настоящият съд не е компетентен да се произнесе по мерките за неотклонение. Трябва производството да се прекрати и да се изпрати на компетентния съд в София", каза адв. Давчев. 

Съдът, обаче, отхвърли искането. Адвокат на втория задържан - Велислав е Светлана Званчева. 

Наблюдаващият прокурор Димитър Костов поиска съдът да наложи най-тежката мярка за арестуваните лекари, а именно "задържане под стража". Той допълни, че всички задържани по случая до момента са действали в съучастие. Предстои разпит на още свидетели. "Има опасност, при по-лека мярка, техни пациенти да бъдат уговаряни да дават фалшиви показания", каза Костов. 

И двамата обвиняеми са семейни. Не са осъждани до момента.  Предстои съдът да реши дали да остави медиците Велислав и Атанас в ареста.