Поканиха сръбския президент на заседание на правителството за Косово

Новини
18:59 - 21 Януари 2023
2341
Поканиха сръбския президент на заседание на правителството за Косово

Сръбското правителство покани на заседанието си в понеделник сръбския президент Александър Вучич, съобщи Танюг.

Основна тема на заседанието ще бъдат последните разговори за Косово.

Очаква се след това Вучич да направи обръщение към нацията.

В профила си в Инстаграм днес сръбският президент заяви, че вчера е бил един от най-трудните дни за Сърбия.

"Вчера беше един от най-трудните дни за Сърбия и никога не съм крил от хората, когато се случват такива неща.

Ще имаме много трудности и проблеми, с които ще се сблъскаме в бъдеще и затова имаме нужда от единство", каза президентът във видео в профила си в Инстаграм.

Вчера международна делегация проведе срещи с Вучич и с премиера на Косово Албин Курти. В делегацията влизаха специалният пратеник на Европейския съюз за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак, специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, съветникът за външната политика и сигурност на Германия Йенс Плетнер, пратеникът на президента на Франция Еманюел Бон и съветникът за външната политика и сигурност на премиера на Италия Франческо Тало. На срещата със сръбския президент присъства и посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил.

Лайчак каза след срещата с Вучич, че германско-френският план, който беше представен през септември, е най-добрият вариант и за двете страни.

Планът за споразумение между Сърбия и Косово е насочен към засилване на диалога и изясняване на проблемните въпроси между двете страни, като подробностите от него все още не са известни на обществеността.

Някогашната сръбска област Косово, където живеят предимно етнически албанци, обяви независимост през 2008 г., която Белград и до днес не признава. Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.