Показват филми от Магреб в "Седмицата на критиката" в Кан

Селекцията включва единадесет продукции

Култура
20:12 - 22 Април 2019
1836
Показват филми от Магреб в "Седмицата на критиката" в Кан

Паралелната секция "Седмицата на критиката" на Международния кинофестивал в Кан ще представи от 15 до 23 май първи и втори филми на режисьори от Магреб, Централна Америка и други региони, предаде АФП.

След като миналогодишното издание бе посветено най-вече на европейските филми, 58-мото издание на "Седмицата на критиката" се стреми да открие нови таланти и от други места. Селекцията включва единадесет продукции, седем от които са в основната програма, а четири - извън нея.

Гражданската война в Алжир и религиозният туризъм се разглеждат в дебюти на режисьорите Амин Сиди-Бумедиен от Алжир и Ала Един Алджам от Мароко. 

В дебютните филми на режисьорите София Кирос Убеда от Коста Рика и Сесар Диас от Гватемала се говори за безследно изчезналите по време на военната диктатура.

Колумбийският режисьор Франко Лоли прави женски портрет. 

Френската фантастична анимация "Изгубих тялото си" съдържа както политически оттенъци, така и любов, и почти се доближава до филм на ужасите.

"Героите никога не умират" на двама френски режисьори разказва за войната в Босна и е в специалната програма, както и "Заслужаваш любов" на френско-тунизийския режисьор Абделатиф Кашиш, който разглежда младежка любовна връзка. 

В надпреварата участват още "Вивариум" - втори филм на ирландския режисьор Лоркън Финеган, както и първият филм на китайския режисьор Гу Сяоган "В планините Фушун". 

Колумбийският режисьор Сиро Гера ще бъде председател на журито на "Седмицата на критиката" в Кан. 

На снимката: френско-тунизийският режисьор Абделатиф Кашиш