Поклон! Осем години от Черния Великден в Симеоновград

На 23 април 2011-а джигит премаза Евгени, Георги, Красимир, Мелин, Трифон и Яница, тръгнали на църква

У нас
16:17 - 23 Април 2019
5291
Поклон! Осем години от Черния Великден в Симеоновград

С поклонение пред мемориала на загиналите шест деца от Симеоновград днес бе отбелязана 8-ата година от невижданата трагедия, разиграла се на Великден през 2011 година.

Да запалят свещ и да оставят цветя дойдоха кметът на общината Милена Рангелова, председателят на ОбС Светлана Манолова, съветници, граждани, близки и роднини на загиналите.

Присъстващите сведоха глави пред паметта на Евгени Атанасов, Георги Георгиев, Красимир Николов, Мелин Зеид, Трифон Трифонов и Яница Бойчева. Децата загинаха на път за църквата, блъснати на тротоара от пиян водач на опел „Вектра”.

На 23 април в 23,40 часа навръх празника, наречен по-късно Черния Великден, компания от осмина тийнейджъри на възраст от 17 до 19 г. излиза на бул. „Съединение” в Симеоновград, за да се отправи към черквата. Преди това приятелите от квартал „Злати дол” са играли карти в дома на 19-годишния Георги Пенчев Георгиев.

В тоз миг опел ги застига отзад със скорост над 120 км в час, качва се на тротоара, врязва се в групата младежи и ги поваля на земята. От жестокия удар две от телата излитат над високите метър и половина огради на съседните къщи.

Возилото продължава пътя си и влачи още петнадесетина метра децата. После тряска железобетонен електрически стълб и го отрязва, все едно че е тънка клечка.

На волана на колата убиец е 23-годишният тогава джигит Данаил Георгиев. Неговата майка също живее в квартала.

Според една от версиите Данаил, братовчед му Живко Желев, който се возел на предната седалка, и все още неизвестен техен приятел се състезавали с друга кола в надпревара кой първи да стигне до черквата. При първоначалния оглед разследващите не констатираха следи от спирачен път.