Поклон! Почина акад. Манол Тодоров

Фолклористът и преподавател в Музикалната академия издъхна на 94 години

Общество
18:55 - 11 Ноември 2019
3325
Поклон! Почина акад. Манол Тодоров

Тъжна новина – на 94 години почина изтъкнатият музиколог, фолклорист и дългогодишен преподавател в Националната музикална академия акад. Манол Тодоров.

Талантът е роден през 1925 г. в семейството на тракийската народна певица Атанаска Тодорова от Чирпан. На седем годишна възраст започва да свири на цигулка, а по-късно започва да изучава и гъдулка при прочутия за онова време гъдулар дядо Вичо Бончев.

Като младеж свири с „Тракийската тройка“ и съпровожда на известни певци по време на концерти в радио София. Когато семейството му се установява в София той поема пътя на професионален музикант, а по-късно се посвещава на изследователска и преподавателска работа.

Завършва Държавната музикална консерватория, а по-късно става и преподавател в нея. През неговата школа са минали десетки поколения музиканти, теоретици и изследователи на българския музикален фолклор. Изключително ценни са изследванията му в областта на етномузикологията и българските народни инструменти. Има издадени много трудове в тази посока, някой от които преведени на чужди езици.

През 2013 г. проф. Манол Тодоров дари богатия си книжен и музикален фонд от 385 тома на Националното училище за фолклони изкуства „Филип Кутев“ в Котел.

 

Библиотеката на Манол Тодоров е събирана в продължение на 61 години. Тя съдържа осемстотин тома. Между тях някои много ценни и редки издания. Има и 120 дългосвирещи плочи с българска, европейски и азиатска музика. Днес - истинска антикварна рядкост. В тях са съхранени гласовете на големи певци, които отдавна ги няма на този свят. Най-старата плоча в дарението е на повече от 70 години. Тя е на Атанаска Тодорова, майката на професора.