Поклонението пред Павел Васев ще е в Народния театър

Режисьорът знаеше как да се грижи за културен институт и творците, работещи в него, тъгуват в Сатирата

Култура
20:25 - 08 Ноември 2019 (обновена)
7087
Поклонението пред Павел Васев ще е в Народния театър

Поклонението пред режисьора Павел Васев, който почина днес следобед на 68 години след серия от инсулти, най-вероятно ще е в Народния театър "Иван Вазов" в началото на следващата седмица, научи Lupa.bg. Той бе един от най-успешните директори на театъра.

Официално именно оттам тази вечер съобщиха скръбната вест, малко след като Lupa.bg първо информира за кончината му. "С прискърбие ви съобщаваме, че след продължително боледуване днес, на 68-годишна възраст, ни напусна дългогодишният директор на Народен театър "Иван Вазов" Павел Васев. Народният театър изказва искрени съболезнования на семейството и близките му", написаха от трупата.

Близките на Павел Васев - съпругата му Елена, която е рускиня от татарски произход, както и двете му дъщери - Ани и Лила ще решат дали той да бъде погребан в семеен гроб или в Алеята на творците на Централните софийски гробища.

Символично прощаване с Васев най-вероятно ще има и в Сатиричния театър. Лично директорът Калин Сърменов се включи активно в благотворителната акция през пролетта за събиране на пари за транспортирането на болния Васев от Москва до София с правителствен самолет. Тогава Сърменов призоваваше зрителите да дарят пари след всяко представление, споделяйки, че Павел Васев е бил един от най-уважаваните директори на Сатирата.

"Павел Васев бе от хората, които не само изпитват пиетет към изкуството, но и знаеше как да се грижи за културен институт и творците, работещи в него. Да е светла паметта му!", написаха тази вечер от трупата на Сатирата.

"Равнището на демокрацията е равнището на културата. Политиците са само обслужваща прослойка. За всичко. Като им "светне", че ако искат да издърпат държавата напред, трябва първо да издърпат културата, тогава ще има някакъв видим просперитет. Иначе… забрава". Tова са мисли на Павел Васев, който преди броени часове ни напусна", написаха и от Българския културен институт (БКИ) в Москва.

"Неговото държавническо мислене в сферата на управление на културата го правеше ярък и далновиден ръководител. Тепърва ще се връщаме към направеното от него в киното, в театъра, и по отношение на българо-руските културни връзки, а днес само скланяме глава и се сбогуваме. Светла памет! Скърбим за него! Съболезнования на близките!", добавиха колегите му от БКИ.

Павел Васев е роден в София на 15 април 1951 г. в семейството на дипломата Ангел Васев. През 1969 г. завършва средно образование в Югославия. Започва да учи във Филмовата академия в Белград. През 1973 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност театрална режисура в класа на професор Христо Христов.

Васев бе уважаван мениджър в културата - в киното и в театъра. Заема различни постове в управлението на българската култура: заместник-министър, председател на Съюза на българските филмови дейци, административен директор на Народния театър, директор на Народния и на Сатиричния театър, директор на Националния филмов център.

Серията инсулти покосиха Павел Васев в руската столица, където през последните години бе пълномощен министър в българското посолство и директор на Българския културен институт в Москва.