Полетата за екзекуции в Северна Корея

Свидетели разказват, че в азиатската държава съществуват над 323 места за убийства без съд и присъда

Свят
14:36 - 24 Юни 2019
5435
Полетата за екзекуции в Северна Корея

Мат Роупър

Превод от в. „Дейли Мирър”

Това е било сцена, която Санг Чън Хук некога няма да забрави.

Когато било на девет години, момчето видяло нещо любопитно. Няколко човека се били събрали до тухлена фабрика в родния му град в Северна Корея, близо до границата с Китай.

Санг отишъл при тях и видял шестима войници насочили пушките си към изплашен мъж, който едва можел да стои прав.

Всеки от тях стрелял по три пъти, като изстрелите достигнал целта си, и всичко свършило.

Малкото момче разбрало по-късно, че мъжът бил разстрелян пред семейството си и приятели – той бил обвинен, че е откраднал медни жици от държавна електроцентрала.

Санг, който сега е на 33, избягал от Северна  Корея през 1998 г. и в момента живее в Сеул, си спомня:

„Бях любопитен и исках да взема падналите гилзи. Но бях и шокиран”.

Той изобщо не е единственият човек, който е станал свидетел на смъртта на свой сънародник, убит от държавния апарат, сочи нов доклад.

Четирима от петима души, успели да избягат от държавата на Ким Чен-ун, и интервюирани за доклад за човешките права, казват, че са били свидетели на публична екзекуция.

Много от тях твърдят, че са били принуждавани да гледат.

Също така споделят, че властите заставят роднините на осъдения на смърт, включително децата, да гледат как човекът бива застрелван.

Използвайки показанията на повече от 600 бегълци от Северна Корея, базираната в Сеул „Група за международна справедливост” е уточнила местоположението на стотици терени из държавата, където свидетелите твърдят, че са се случвали публични екзекуции, без съд и присъда.

Повече от 715 документирани екзекуции са се случили заради кражби на държавно имущество, както и за шпиониране, дезертьорство, оказване на помощ за бягство и дори за гледане на южнокорейска телевизия.

„Групата” не е обявила точните местонахождения на терените за екзекуции, тъй като възнамерява да подготви доклад, чрез който евентуално да се заведе дело срещу Северна Корея според действащите международни закони.

Но мрачната карта на установените 323 места за екзекуции – може би само малка част от истинския им размер, - разкрива колко често държавата прилага смъртното наказание, за да държи населението в страх и подчинение.

През януари 2014 година, Ким Чен-ун осъди собствения си чичо на смърт, след като го обвини в подготвяне на преврат.

Тогава беше съобщено, че Санг Сунг и петима негови сподвижници са били съблечени голи и хвърлени на 120 гладни кучета, на които не е било давана храна три дни.

Стотици официални лица са наблюдавали, докато те са били изяждани живи.