Полфрийман може да напусне България всеки момент

Новини
08:52 - 25 Септември 2019
2360
Полфрийман може да напусне България всеки момент

Австралиецът Джок Полфрийман може да напусне България във всеки момент, в който получи документи за самоличност. Това призна говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова телевизия.

"В момента лицето е свободен гражданин и тъй като няма забрана за напускане на страната, той може да я напусне във всеки един момент, в който получи документи за самоличност", обясни тя.

Убиецът на студента Андрей Монов бе освободен 6 г. предсрочно в края на миналата седмица, но главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане във Върховния касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване и да спре изпълнението му. Повод е жалбата на бащата на убитото момче Христо Монов.

В закона не е определен срок за произнасяне на ВКС, всичко зависи от това кога ще се произнесе, напълно е възможно лицето да получи документи за самоличност и да напусне България, обясни Арнаудова. В такъв случай, ако ВКС вземе решение за възобновяване на производството и се отмени определението на Софийския апелативен съд, ще се отмени основанието за освобождаване и ще се използват всички възможни инструментите за връщането на Полфрийман в България за доизтърпяване на наказанието.

Съдът се е произнесъл, но аргументите на главния прокурор са, че е нарушил процесуалната форма, по която да се произнесе. В НПК се предвижда задължително произнасяне с решение, затова прокуратурата иска проверка. Произнасянето на съда е от 19 септември, реагирахме напълно адекватно в рамките на закона, коментира Арнаудова.

Доколкото знам Полфрийман има издаден пасаван от австралийското консулство от Атина - временен документ, с който може веднага да напусне страната. Това обясни пасторът в Централния софийски затвор Иводор Ковачев.

Дори според присъдата Полфрийман няма право да остане в България, няма право да стъпва в страната 5 г. В момента той е в център за настаняване на бежанци и не може да си тръгне, когато си иска, допълни Ковачев.

Не казвам каква трябва да е присъдата му, мога да кажа какво се случва в неговия живот през тези години в затвора - има развитие, и това не е само мое мнение, той работи през цялото време, каза пасторът. И разказа, че Полфрийман съжалява за това, което се е случило и не приема, че го е предизвикал умишлено.