Полфрийман освободен от незаконен съдебен състав?

Двама от тримата съдии e трябвало да си направят самоотвод, каза Румяна Арнаудова

Топ
20:00 - 24 Септември 2019
2256
Полфрийман освободен от незаконен съдебен състав?

"След като главният прокурор Сотир Цацаров се запозна с молбата на родителите Андрей Монов, както и като прецени мотивите на атакуваното определение от Софийския апелативен съд и се запозна с материалите по делото прецени, че са налице основания за възобновяване на това производство и затова сезира Върховния касационен съд".

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с искането на Сотир Цацаров Върховният касационен съд да спре изпълнението на съдебния акт, цитирана от dariknews.bg.

"Основанията са две – неспазването на изискуемата форма на произнасяне на Софийския апелативен съд като становището на главният прокурор е, че е следвало този съд да се произнесе с решение, тъй като такъв е законът, такъв е наказателно процесуален кодекс, но въпреки това и въпреки че не е спазена тази форма Софийският апелативен съд се е произнесъл по начин, който противопоставя невъзможност да се поиска възобновяване на това производство“, разясни Арнаудова.

"Второто основание да се поиска възобновяване на това производство са доказателствата за незаконен състав. Това определение според доказателствата по делото е постановено от незаконен състав от двама от общо тримата съдии са имали законно основание за самоотвод. Това те не са сторили въпреки задълженията си по закон, тъй като има достатъчно доказателства за отношения включително и лични на председателя на състава и на докладчика по това производсвто, за които те са били длъжни да съобщят“, обясни още говорителят на главния прокурор.

„Софийския апелативен съд отмени определение на Софийски градски съд и постанови условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман с остатък повече от 6 годни и половина, което беше постановено на 19 септември с акт озаглавен от Софийския апелативен съд определение, което е окончателно и беше изпълнено незабавно. Още на 19 септември Полфрийман е свободен гражданин. Независимо от произнасянето на съда, независимо от начина, по който беше съобщено и на прокуратурата и на медиите днес главният прокурор беше сезиран с молба от родителите на починалото момче, което е убито от Полфрийман с искане на внасяне на искане за възобновяване на това производство с условното предсрочно освобождаване на извършителя на престъплението“, коментира още Арнаудова.