Полицаи и учители задължени да се ваксинират със "Спутник V"?

20 000-те хиляди чиновници в кметството в Москва са разпределени по квоти

Новини
22:15 - 05 Декември 2020
3831
Полицаи и учители задължени да се ваксинират със "Спутник V"?

Държавни служители, полицаи, учители, медицински работници са били принуждавани да участват в изпитанията на ваксината "Спутник V", съобщава Ройтерс, предаде tvrain.ru. 

В края на септември служителят в московското кметство Сергей Мартянов разпратил на подчинените си писмо, в което изразява тревога, че подчинените му не искат да бъдат доброволци в изпитанията на ваксината. По думите му, много от определените квоти останали незапълнени.

Той чул, че някои си правят антигрипна ваксина, за да не си поставят експерименталната срещу ковид - според изискването между двете ваксинации трябва да има поне месец. Мартянов настоял тези хора да се включат в изпитанията, след като изтече паузата, и призовал всеки да привлече минимум двама приятели или роднини.

Източник на "Ройтерс" казва, че в кметството на Москва работят 20 000 души и във всички отдели е имало квоти за участие.

През октомври и ноември журналист на агенцията посещава 13 московски поликлиники, където разговарял с 32-ма участници в изпитанията. 30 от тях обяснили, че са разбрали за изпитанията на работното си място. Само 23 души се самоопределили като истински доброволци. Останалите 9 заявили, че са държавни служители и не можело да откажат на началниците си. Но след медицински преглед е решено, че не са подходящи. Някои пък отишли в поликлиниката, но там се отказали. Никой не твърди, че са му били ваксината против волята му, отбелязва Ройтерс.

Агенцията разказва за зам.-главния лекар на поликлиника N 3 Олга Цветкова, която заявила на подчинените си, че има заповед за задължителна ваксинация на всички работещи в поликлиниката. "Ако откажете, могат да ви уволнят", написала Цветкова в Whatsapp. На другия ден поликлиниката опровергала думите й.

Московското кметство не е отговорило на въпросите на агенцията за квотите. Последният етап от тестването на "Спутник V" се проведе през септември. Според Министерството на здравеопазването в него са участвали 40 000 доброволци. На 2 декември Путин нареди да започне мащабна ваксинация. Първи ще бъдат имунизирани лекарите и учителите. Подчертава се, че е доброволно и безплатно.