Полицаи събират пари за осъдените ченгета по "Чората"

Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Георги Калинков и Янко Граховски са в затвора в Бобов дол

Новини
16:30 - 22 Май 2019
2374
Полицаи събират пари за осъдените ченгета по "Чората"

Синдикалната федерация на служителите в МВР започна кампания за набиране на средства в помощ на семействата на петимата осъдени полицаи по делото "Чората". От около месец Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Георги Калинков и Янко Граховски са в затвора в Бобов дол. Те получиха по 7 г. лишаване от свобода за смъртта на Ангел Димитров-Чората, починал при задържане на 10 ноември 2005 г. в Благоевград.

Кампанията на полицейския синдикат започна преди дни и ще продължи до 30 юни, каза председателят на федерацията Валентин Попов.

Средствата се набират по сметка, посочена във фейсбук страницата на синдиката, като основание за превода трябва да се посочва "Полицаите не са убийци!"

"В присъдата си ВКС е приел за доказан умисъл в действията на петимата полицаи, които в условията на съизършителство умъртвяват задържаното лице. СФСМВР продължава да смята за не доказан факт това, че петима полицейски служители, избрани практически на случаен принцип и изпратени с ясна задача да задържат лице, са пристъпили към изпълнение на задълженията си и са действали по време на това изпълнение с намерението да отнемат живота му", се казва в призива на СФСМВР. Оттам обаче са категорични, че продължават да вярват в българското правосъдие и настояват делото да бъде преразгледано.

Адвокати на осъдените полицаи вече са внесли във ВКС искане за възобновяване на делото и се очаква в средата на юни съдът да се произнесе.