Полицаи в Атланта отказват да излизат на работа

Свят
08:06 - 20 Юни 2020
1885
Полицаи в Атланта отказват да излизат на работа

Под предлог, че са болни, някои от полицаите в Атланта, щата Джорджия, отказват да излизат на работа последните два дни. Така те протестират заради обвиненията в убийство срещу техен колега, който рани смъртоносно афроамериканец при опит за задържането му. 

Според началника на полицията в града Родни Брайън „някои полицаи са сърдити, други са наплашени”. Той обаче увери, че полицейското управление може да поддържа реда в града.

Стана ясно, че в четвъртък в един от районите на града само един полицай е наблюдавал за реда - а това обикновено се извършва от няколко десетки полицаи. Има сведения, че някои полицаи просто отказват да реагират на сигнали.

На 12 юни вечерта полицаите Гарет Ролф и Девин Броснън се опитали да задържат тъмнокожия Рейшър Брукс, който седял в колата си пред ресторант за бързо хранене. Афроамериканецът не бил в трезво състояние и оказал съпротива. Полицаите използвали уред за електрошок, но Брукс успял да им го отнеме.

Смята се, че при опит да избяга той се опитал да използва уреда срещу полицаите. След това Ролф стрелял срещу афроамериканеца няколко пъти. Брукс бе откаран в болница, но лекарите не успели да го спасят.