Полицайката Буба за Митко Поршето: Не знам нищо за катастрофата, взех му документите и отидох да си пиша докладната

Разпитват петима униформени по делото срещу Димитър Любенов

Общество
12:16 - 17 Септември 2024
1639
Полицайката Буба за Митко Поршето: Не знам нищо за катастрофата, взех му документите и отидох да си пиша докладната

Разпитват петима полицаи по делото срещу Димитър Любенов, който при тежка катастрофа на Околовръстното шосе на 25 септември 2022 г. уби французина Лоран Пети и рани тежко съпругата на чужденеца - Бриджит Пети. На днешното заседание се явиха полицаите Георги Райчев, Александър Ангелов, Ивелина Андреева и Любка Гечева. 

Полицаите Любка Гечева и Георги Малински са ескортирали Любенов във вечерта на катастрофата. Те имат и обвинение за вземане на 200 лева подкуп от него. Гечева се появи в съда с яке, на чиито гръб е изобразен пистолет с надпис "#ladyboss".

"Подсъдима съм за 200 лв. подкуп от шофьора, който е направил катастрофата - обясни тя пред състава. - Към момента на ПТП-то работех в 6-то районно като старши полицай. Поучихме сигнал с колегата Георги Малински и веднага тръгнахме. Беше на булеварда, при мола на Симеоновско шосе. Установих двамата водачи в катастрофата. Не се сещам какво беше състоянието им. Установих самоличността им и отидох да си пиша
докладната. Не съм ги питала как се е стигнало до произшествието. Взех документи и на човека, който беше подал сигнала. Той беше с момиче."

Тя си спомни, че имало линейка, но не е ходила при пострадалите. "Не съм комуникирала с тях, нищо не ми е правило впечатление в поведението им - обясни Гечева. - Колите бяха изпочупени, смачкани. Бяха разделени - едната в едната част на платното, другата - в другата част. Аз съм изпълнител, каквото кажат началниците. Отбивах и автомобилите, защото ми казаха. Останах до сутринта, тоест до края на смяната ми. Не си спомням да съм разбрала нещо за самото ПТП."

Тя допълни, че дошъл друг екип на 6-то, който се занимавал с това да разговаря с пострадалите. Униформеният Георги Райчев, който също се яви пред съда, разказа: "По време на катастрофата работех като старши полицай в 6-то районно. Бях нощна смяна. Не помня кога се случи инцидентът като час. Беше септември месец. Получихме
сигнал на радиостанцията за катастрофа. С колегите Александър Ангелов и Ивелина Андреева се отзовахме. Не мога да си спомня точна локация, на околовръстен път беше. На място имаше екип на пожарна, мъчеха се да отворят кола в черен на цвят. Имаше части по земята."

Райчев си спомни, че колегите му Любка Гечева и Георги Малински вече били там. "Водачът на колата по таван беше в съзнание и на крака - допълни още той. -Другият водач също. Нито един от тях не разказа какво се е случило. На място имаше мъж и жена, по-късно се оказа съученици, които са пътували в обратната
посока, но са сменили движението, когато видели ПТП-то. Те крещяха: "Виж какво направи", имаше вербални нападки към шофьора с Поршето. Не съм видял някой от колегите ми да говори с него. Заваляше думите, чух го."
Униформената Ивелина Андреева, която също се отзовава на сигнал за съдействие на колегите ѝ от 6-то районно не си спомни марките на автомобилите, участвали в катастрофата.

"Видяхме само единият водач - момчето, което сега е в залата, беше изплашен - разказа тя. - Само го питахме как е и дали е пътувал сам в автомобила си. Той си седеше в колата. Другият водач не съм го видяла."