Полицаите в Благоевград излязоха на предупредителен протест

Ако преговорите на 2 ноември са без резултат, на 8 ноември излизат всички

Актуални новини
13:44 - 29 Октомври 2020
1152
Полицаите в Благоевград излязоха на предупредителен протест

След медиците и служителите в МВР предупредиха, че ако ситуацията с коронавируса продължи да се задълбочава, ще има недостиг на полицаи в борбата с пандемията.

В Благоевградска област се провеждат поредните предупредителни протести с искане за увеличаване на възнагражденията на служителите в МВР, съобщава БНР. 

В обедната си почивка полицаите от Благоевград излязоха пред сградата на ОДМВР. Работещите на първа линия в битката с Covid-19 продължават да бъдат обидени от Постановлението на МС, от което те са изключени, каза председателят на синдиката Валентин Попов:

„Десет процента увеличение за останалата администрация, както беше формулирано, в това число МВР, на фона на 30% за въпросните 36 вече административни структури колегите го приемат това като подигравка и смятам, че са прави“.

В месеците на най- голямо натоварване на МВР по спазването на мерките срещу коронавируса служителите сами са си купували предпазни средства. Това продължава и сега, тъй като осигурените такива са недостатъчни, заяви още Валентин Попов.

Има тревожен ръст и на заболели служители. От синдиката на служителите в МВР алармираха още:

„Натоварването става наистина изключително сериозно, ако тази епидемия наистина вземе размерите, което наблюдаваме през последните дни, много скоро ще започнем и ние, както медиците, да се задъхваме от недостиг на хора“.

Въпреки насрочените за идния понеделник в министерството преговори за увеличаване на работните заплати, засега националният протест на 8 ноември не е отменен.

Седем дни след началото на поредицата от мълчаливи протести от Синдикалната федерация на служителите в МВР потвърдиха, че са получили покана от ръководството на вътрешното ведомство за започване на преговори.

По-рано Димитър Попов, заместник-председател на най-големия полицейски синдикат, посочи:

„Получихме вече и покана за започване на преговори с министър на вътрешните работи, които са насрочени за 2 ноември от 11:00 часа“.

„Предполагам, че щом като има покана за преговори по тези наши искания, има някакъв шанс. И надявам се да не стигаме до обявения вече национален протест на 8 ноември“, коментира Димитър Попов. От Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР потвърдиха решението си за национален протест на 8 ноември, ако преговорите не доведат до искания от тях резултат.