Полицаят с фалшивите документи: иска у дома, за да се грижи за дъщеря си

Прокуратурата настоява Боян Кабашки да остане в ареста, за да не се укрие

Общество
15:36 - 19 Януари 2021
1474
Полицаят с фалшивите документи: иска у дома, за да се грижи за дъщеря си

Хванатият в крачка полицай от сектор "Миграция" Боян Кабашки е самотен баща, който се грижи за 14-годишната си дъщеря. Това стана ясно по време на гледането на мярката му в съдебната зала на Районния съд.

Оказа се, че няма как бабата да наглежда момичето, тъй като се грижи за болния дядо.

Така се оказва, че ако Кабашки бъде оставен в ареста, няма кой да поеме ролята на родител или настойник.

В последните си думи пред съдията, полицаят помоли за по-лека мярка, за да бъде до дъщеря си.

Адвокатът му Атанас Павлов изтъкна, че Кабашки не е криминално проявен, не е и осъждан. Изказа мнение, че мярката не трябва да служи като предварително изпълнение на наказание. 

В съдебната зала стана ясно, че само двама от арестуваните са осъждани – Христо Лозев и Рангел Сарийски. Лозев е в рамките на изпитателен срок на присъда за съшото престъпление. Адвокатът му Александър Попчев заяви, че подзащитният му е изпитал на гърба си иронията на съдбата. Не познавал останалите четирима, оказал се на неправилното място в неправилното време. 

„Отнесъл кашон с листове и ги е оставил в къщата си в град Карлово. Лъжа е, че държал плаки и заготовки за изготвяне на фалшиви лични карти. Тези листове представляват конфигурации на лични карти, но от тях не може да се направи валиден документ. Няма нищо общо с останалите четирима. Моля за по-лека мярка. От 30 години прокуратурата не познава други мерки за неотклонение, освен „задържане под стража“. Във ваши ръце е тази практика да бъде преустановена и да се отсъжда по европейски“, обърна се към съдията адв. Попчев и посочи, че Лозев жена и две деца, за които трябва да се грижи, цитира Марица. 

Адвокатът на Рангел Сарийски представи медицинска документация за прекаран инсулт, както и за здравословното му състояние към момента. Бе категоричен, че откакто е в ареста му е нарушено лечението и че зад решетките няма как да се лекува. Настоя за по-лека мярка и за това съдийското решение за подсъдимите да бъде съобразено с характеристичните данни, със здравословното състояние и други важни обсоятелства. Клиентът му е осъждан през 2010-а. 

Защитникът на Васил Гайдаджийски посочи, че клиентът му е шофьор на боклукчийски камион. Според него 72-часовия арест е изиграл своята роля и пледира за мярка „гаранция“ или в краен случай „домашен арест“. 

Адвокатите на Ябълков също пожелаха по-лека мярка и заявиха, че няма достатъчно данни за съпричастност към престъплението спрямо него. 

Прокуратурата настоя за постоянното задържане на петимата, тъй като има възможност да се укрият, да извършат друго престъпление и да въздействат на свидетели.