Полицаят, заподозрян в лъжесвидетелстване срещу протестиращи, не е отстранен

Въпросният протест се проведе по време на първия работен ден на депутатите

Новини
14:03 - 16 Ноември 2020
2408
Полицаят, заподозрян в лъжесвидетелстване срещу протестиращи, не е отстранен

МВР не е отстранило временно от работа служителя на столичната полиция Христо Шоколаров, заради когото преди повече от два месеца Софийският градски съд (СГС) сезира прокуратурата по подозрение, че е лъжесвидетелствал срещу протестиращи. Това става ясно от официален отговор на пресцентъра на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) до сайта Свободна Европа.

Шоколаров беше част от полицейските екипи, ангажирани с охраната на масовия антиправителствен протест в София на 2 септември, на който се стигна до сблъсъци и арести. Той беше сред униформените, дали показания срещу демонстранти, задържани по обвинения в хулиганство.

Въпросният протест се проведе по време на първия работен ден на депутатите в сградата на бившия Партиен дом. През деня имаше сблъсъци между протестиращите и полицейския кордон, а вечерта се появиха десетки млади мъже, които започнаха да замерят униформените с бомбички, факли, бутилки и камъни. Това доведе до разпръсването на демонстрантите със сила и десетки арести, а много хора се оплакаха от полицейско насилие, включително журналисти.

Мнението на съда
При разглеждането на мерките за неотклонение на общо седмина обвиняеми протестиращи на втора инстанция на 10 септември, СГС посочи в определението си, че полицаят Христо Шоколаров твърди, че по едно и също време е наблюдавал на две различни места две различни групи хора да извършват хулигански действия.

Очевидно е невъзможно свидетелят да се намира в един и същи ден и час на различни места и да концентрира вниманието си върху различни лица.
Софийски градски съд
„В този смисъл показанията на свидетеля Шоколаров се явяват компрометирани, тъй като очевидно е невъзможно свидетелят да се намира в един и същи ден и час на различни места и да концентрира вниманието си върху различни лица“, приеха съдиите Ани Захариева, Андрей Ангелов и Адриана Атанасова, изключвайки думите на униформения от доказателствата по делото.

Тъй като Шоколаров беше единственият очевидец, подкрепил обвиненията срещу шестима от задържаните, СГС отмени мерките им за неотклонение и ги освободи. Освен това изпрати на Софийската районна прокуратура (СРП) протоколите от заседанието си и от разпитите на полицая „за преценка наличието на престъпление против правосъдието“.

Даването на лъжливи свидетелски показания пред съда „или пред друг надлежен орган на властта“ е престъпление и според Наказателния кодекс се наказва с до 5 години затвор. Затова съдът сезира СРП, за да прецени дали Шоколаров трябва да бъде разследван, обвинен и съден.

Въпреки публично известните подозрения, че полицаят е лъжесвидетелствал срещу протестиращи, над два месеца по-късно Софийската районна прокуратура отказва да предостави информация дали е образувала проверка по случая.