Полицията на война с дрогата в цялата страна

Откриха плантации с марихуана в Сливо поле и край град Баня

Новини
14:54 - 13 Септември 2019
2163
Полицията на война с дрогата в цялата страна

При две спецакции срещу наркоразпространението русенски криминалисти са иззели амфетамин, марихуана, канабисови растения и крадени регистрационни табели. Двете паралелни акции на територията на две населени места в Русенско са проведени от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” и Специализираното тактическо звено за бързи действия при ОДМВР - Русе, под ръководството на Окръжната прокуратура.

При претърсване в имот в град Мартен, криминалистите са открили 125 грама амфетамин, субстанции, използвани за разреждането на наркотичното вещество, 11 саморъчно свити цигари, чието съдържание дало реакция за марихуана, както и комплект крадени регистрационни табели. Собственикът на имота, 43-годишен мъж, е криминално проявен и в срок на изтърппяване на условна присъда за друго тежко умишлено престъпление. Той е задържан с постановление на прокуратурата за 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата по документиране на цялостната му престъпна дейност продължава.

На територията на с. Бръшлен, община Сливо поле с пипаха 39-годишен, който оглеждал марихуана с цел продажба на територията на страната. В рамките на проверката са установени канабисови насаждения, които са иззети и предстои да бъде назначена физико-химична експертиза. Работата на полицията по случая продължава, като предстоят и други допълнителни действия, с оглед документиране на престъпната дейност на мъжа.

Служители на РУ-Карлово задържаха мъж, занимавал се с производство на марихуана. В сряда в гориста местност край град Баня, служителите установили 33-годишен жител на село Ведраре да полива 30 канабисови насаждения, достигнали до 2,5 метра височина. При последвало претърсване в колата на мъжа бил открит пакет със суха зелена листна маса, която реагирала при полевия тест на марихуана. От адреса на задържания били иззети още 14 подобни разфасовки и електронна везна. Там допълнително били намерени и други 6 растения от рода на конопа в напреднал стадий на развитие, препарати за наторяването им и други вещи. Експертна справка установила, че конфискуваната марихуана е с общо тегло над килограм. Случаят е докладван в Окръжна прокуратура - Пловдив. Срещу извършителя е образувано бързо производство по чл. 354а от НК. С прокурорско постановление е привлечен като обвиняем, задържан е за срок до 72 часа.

Вчера екипи на сектор "Криминална полиция" при РУ-Пазарджик са проверили къщата на 65-годишна жена от пазарджишкото село Ивайло. Там криминалистите открили няколко стъклени буркана със суха листна маса марихуана. Иззети са общо 3,22 килограма от дрогата. Докато траело претърсването, били открити и близо 2,5 килограма сух нарязан тютюн без бандерол.

По същото време колегите им от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Пазарджик извършили претърсване в апартамент в областния град и къща в село Щърково, и двата имота обитавани от пазарджиклия на 56 години. В къщата органите на реда открили 4 растения канабис, високи от половин до 1.30 метра. Открити са още над 12 грама суха листна маса, реагирала положително на синтетичен канабиноид и около 20 грама суха марихуана. Служители на РУ-Велинград намерили в къщата на 21-годишен жител на курорта растение с височина от 160 см., което също се оказало канабис. Общото тегло на листата и съцветията от растението са близо 360 грама.

Двама са задържани с наркотици при операция на елинпелинските криминалисти. За срок до 24 часа вчера в ареста на РУ-Елин Пелин попаднаха младеж на 19 и мъж на 24 години, проверени на територията на с. Долно Камарци, при полицейска операция срещу престъпленията с наркотични вещества. При извършените им проверки, у първия криминалистите открили и иззели пликче с около 10 грама бяло прахообразно вещество, реагирало на амфетамин, и друго, с приблизително същото тегло, съдържащо суха зелена тревиста маса, реагирала на марихуана. Пликче с около грам зелена тревиста маса марихуана е иззето и от втория задържан. По случаите са образувани досъдебно производство и преписка.

На 7 септември, около 20 часа, в Морската градина на Варна, при полицейска проверка на непълнолетно момче от града, са намерени и иззети пакетче със суха тревиста маса и електронна везна. Експертната справка посочила състава на веществото - марихуана, 9,61 гр. По случая е образувана преписка, материалите са докладвани в Районна прокуратура - Варна. Момчето е задържано за срок до 24 часа.