Полицията поема изцяло контрола на шума в заведенията

Валери Симеонов се похвали с резултати от проверките на институциите през изминалата година

Политика
13:18 - 22 Юли 2019
2397
Полицията поема изцяло контрола на шума в заведенията

Служители на МВР поемат изцяло контрола върху шума в заведенията и търговските обекти в интервала от 14.00 до 16.00 часа и от 23.00 до 08.00 часа. Това съобщи във Варна депутатът Валери Симеонов по време на работна среща на областния консултативен съвет по туризъм, пише сайтът Varna24.bg.

На срещата  стана ясно, че Законът за защита на околната среда от шума е вече в действие. А изискванията по отношение на Министерството на здравеопазването в светлата част на денонощието остават същите.

"Промяната е единствено в частта, касаеща новооткритите заведения и търговски обекти или такива, които променят предназначението си. Те ще трябва да минат шумоизмерване на изолацията си", уточни националистът. 

Новият момент в закона касае предимно нощните часове. В този интервал контролът се поема изцяло от служители на МВР.

Симеонов обясни, че проверките, извършвани съвместно от служители на НАП, РЗИ и полицията през 2017 г. и 2018 г. са дали своите дисциплиниращи резултати и според неговите наблюдения особено в Бургас, рязко са намалели сигналите на тел. 112 по отношение на високите децибели в заведенията. 

Намалели и нарушенията касаещи провеждането на празници на открито като цигански сватби и кръщенета. Те били изнесени вече предимно по села и махали, допълни Симеонов. Очаква се министърът на вътрешните работи Младен Маринов тази седмица да подпише заповедта и промените да влязат официално в сила. 

"Досега имаше разминаване на отговорностите, промените ще облекчат съществено институциите, ще спестят излишно размотаване и съгласуване. Служители на РЗИ и НАП ще си спестят сблъсъците с недобросъвестни ползватели на заведения. Нещата вече са максимално опростени", допълни още Валери Симеонов. 

По време на срещата комисар Илиян Илиев, началник на отдел "Охранителна полиция" във Варна, съобщи, че и за Варна сигналите спрямо нарушаването на нощната тишина са намалели. За сметка на това зачестили сигналите, подавани за шум на детски площадки и пред жилищни блокове. Общо 79 сигнала са подадени от началото на годината досега. Изготвени са 260 предупредителни протокола, издадени са 16 разпореждания, допълни комисар Илиев. 

От РЗИ-Варна пък съобщиха, че от 1 юни досега са подадени в здравната инспекция 9 жалби за нарушаване на шума в заведения и на открито. 

Една от жалбите засягала заведение във "Владиславово", останалите били срещу високи децибели в заведенията "Пунта кан", "Хоризонт" и дискотека "Порте" на Морска гара. Въпреки отдалечеността на последното от центъра на Варна, срещу шума от него се жалвали живеещи в близост до басейн "Приморски". 

От РЗИ допълниха в отчета си, че тази година пробите от началото на сезона показали, че състоянието на морската вода по варненските плажове е добро и няма повод за притеснения сред плажуващите.