Полицията в Беларус нахлу в домовете на 20 журналисти

Общество
13:59 - 16 Февруари 2021
1939
Полицията в Беларус нахлу в домовете на 20 журналисти

Полицията в Беларус нахлу в домовете и офисите на над 20 журналисти, защитници на правата на човека и членове на профсъюзите, заявиха разследващи и активисти, като част от разследване на масови протести.

Беларус беше обхваната от месеци на демонстрации срещу управлението на „вечния” президент Александър Лукашенко, след като той заяви, че е отбелязал огромна победа на изборите през август, за които опозицията заяви, че са фалшифицирани.

Властите потушиха протестното движение в бившата съветска страна, като задържаха хиляди хора. При действията на властите загинаха поне четирима демонстранти и няколко независими журналисти са изправени пред престой в затвора.

Във вторник полицията нахлу в домовете на 22 души в цялата страна, съобщи правозащитната група "Вясна", включително този на шефа на Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ) Андрей Бастунтс, лидерите на няколко синдикати и няколко членове на самата "Вясна".

Разследващият комитет на Беларус, орган, натоварен с разследване на големи престъпления, заяви, че обиските са част от разследване на "организацията и подготовката на действия, които грубо нарушават обществения ред". "Като част от предварителното разследване за установяване на обстоятелствата за финансиране на протестни дейности, разследващите инициираха обиски в организации, които се позиционират като защитници на правата на човека", се казва в изявлението на разследващия комитет.

В допълнение към претърсванията в домовете на няколко членове, от „Вясна” съобщиха, че и в техните офиси е идвала полиция. Съпругата на Бастунтс Сабина Брило заяви пред АФП, че силите за сигурност са отвели съпруга й от дома им до офиса на БАЖ, за да извършат и там претърсване.

В предизвикателно обръщение към лоялистите миналата седмица Лукашенко заяви, че страната му е победила чужди опити за сваляне на правителството му. Правителството взе на мушка независимите медии, като миналата година журналисти са били задържани 477 пъти, припомнят от БАЖ, а сега няколко са изправени пред наказателни обвинения. Двама журналисти трябваше да бъдат изправени пред съда във вторник по обвинения в организиране и подготовка на протести. Обвиненията предвиждат максимално наказание от три години затвор.