Полицията в Берлин забрани протестите на COVID скептиците

Новини
14:56 - 02 Август 2021
2113
Полицията в Берлин забрани протестите на COVID скептиците

Властите в Берлин забраниха три демонстрации, планирани за днес в знак на протест срещу мерките за контрол на пандемията от коронавирус след насилието през уикенда, съобщи полицията в германската столица, цитирана от ДПА.

Забраните бяха наложени на две шествия по главна пътна артерия, водеща през големия парк "Тиргартен", където организаторите бяха казали, че ще има 10 000 участници, и събиране на централния "Потсдамер плац" под наслов "Свободен живот, свободна любов", където се очакваха 1000 души.

Вчера почти 600 души бяха арестувани или временно задържани от полицията, за да им вземе лични данни, по време на протести, включващи до 5000 демонстранти, много от които свързани с движението Querdeenken (нестандартно мислене, б. р.), противопоставящо се на ограниченията във връзка с коронавируса.

Голям брой полицаи бяха разположени в опит да се контролират протестите с водни оръдия при Колоната на победата в центъра на Тиргартен. Полицията също така използва хеликоптери за наблюдение на протеста.

49-годишен мъж е починал в болница, след като е колабирал, докато данните му са били вземани вчера, уточниха от полицията. Мъжът се е оплакал от изтръпване на ръката и гърдите. Оказана му е била  първа помощ и е извикана линейка.

Полицията оправда забраната на тези демонстрации, като същевременно използва по-либерален подход към други, с мотива, че протестите на Querdenken умишлено нарушават все още действащата мярка за социално дистанциране.

Групи Querdenken в цялата страна редовно организират събития и шествия, които приемат радикален тон, привличайки десни екстремисти, разпространители на антисемитизъм и конспиративни теоретици.