Полицията започва нова акция

Най-много униформени ще има по автомагистрала "Тракия" и по пътя към Гърция

Актуални новини
20:49 - 19 Август 2022
7020
Полицията започва нова акция

Започва нова масирана акция на КАТ.  Пътните полицаи ще следят за нарушители, докато са част от трафика. 

Най-много униформени ще има по автомагистрала "Тракия" и по пътя към Гърция. На всеки час от София ще тръгва по една полицейска кола към морето. Целта е да има постоянен контрол на пътя.

Ще се следи приоритетно за рискови маневри, неправилни изпреварвания и шофиране в аварийната лента.

Освен пътни полицаи, в акцията ще се включат и много други служители на МВР – сред тях униформени от охранителна полиция и районните управления.  

Проверките започнаха в петък в  4 следобед и ще продължат, докато е необходимо. Днес в трафика влязоха 46 автомобила, сред тях няколко цивилни. Следи се основно за агресивно поведение по най-натоварените пътища, както и за шофиране в аварийната лента. 

Сам в полицейския автомобил и въоръжен с малък видеорегистратор. Така инспектор Мечкарски сложи начало на акцията по така наречения линеен контрол. 

Няма как да следи за превишена скорост. Така – основно ще се оглежда за агресивно поведение на пътя и шофьори, които опитват с присветване и натиск да избутат други водачи от изпреварващата лента. 

Ако види нарушител, задачата е да го изведе от трафика и да подаде сигнал до КАТ. И така – екип от двама пътни полицаи да дойдат и да го глобят. 

Освен инспектор Мечкарски, днес на пътя излизат още 45 автомобила на МВР. Някои от тях ще бъдат цивилни, а други - обозначени. 

Акцията е част от общо 13 мерки на служебния кабинет за справяне с войната на пътя. 

За вече бившия шеф на Държавната агенция за пътна безопасност Димитър Илиев мерките ще има ефект, но за кратко. 

Засилените проверки ще продължат до второ нареждане.