Полиомиелит и морбили от украинските бежанци подплашиха властта

Здраве
13:15 - 16 Март 2022
6441
Полиомиелит и морбили от украинските бежанци подплашиха властта

Потенциален взрив на опасните болести като полиомиелит и морбили, у нас добре покрити от ваксини, съзря здравният министър проф. Асена Сербезова покрай десетките хиляди бежанци от Украйна. Това наложи спешно изготвяне на имунизационен план за децата, пристигащи от там, които ще станат част от българската образователна система, стана ясно от прессъобщение на ведомството късно във вторник.

По последни данни ваксинирани срещу морбили, например, са между едва 45 и 90% от украинските деца, като информацията обхваща няколко години. Има грандиозен спад на имунизираните хлапета през 2015 и 2018 г., когато само около половината деца на възраст до 23 месеца са били боцнати с живата ваксина. У нас покритието е над 90%, но без подобни флуктуации и препаратът е комбиниран - срещу морбили, паротит и рубеола и се поставя в две дози - първата, от които е на 13-месечна възраст.

Още по-тревожна е ситуацията с децата от Украйна по отношение на приложението на също задължителната в България ваксина срещу тетанус, дифтерит и коклюш. От 2015 до 2018 и 2019 г. едва между 20 и 30% от малчуганите там са били имунизирани срещу трите опасни заболявания. 

Повече от смущаващо е процентното съотношение на предпазените от полиомиелит в Украйна. Миналата година едва 53 на сто от децата до 1 годинка са получили защитата си. Не по-различно е и при 

По този повод от МЗ обявиха, че независимо че имунизационният календар на Украйна е сходен с този, който се прилага в България, за децата в различните възрастови групи е подготвен индивидуален план в зависимост от това дали има данни за поставени в Украйна ваксини или не.

При деца с непълен имунизационен статус ще се прилагат необходимите дози ваксини, съгласно Имунизационния календар на България. Децата, за които няма никакви данни за проведени имунизации, се приемат за неваксинирани и те също ще бъдат обхванати с необходимите имунизации, съгласно Имунизационния календар на България.

По отношение на надзора на полиомиелит в страната, преди посещение в организиран колектив всяко дете следва да бъде изследвано.

На снимката: Протест в Киев преди години срещу задължителните имунизации