Политическата сатира "Астория" тръгва на национално турне

Режисьорът Валерия Минева поставя за пръв път в България пиесата на Юра Зойфер, вдъхновена от пикантна дипломатическа лъжа

Култура
12:01 - 29 Февруари 2024
3098
Политическата сатира "Астория" тръгва на национално турне

Сатиричната комедия „Астория“ на младата режисьорка Валерия Минева тръгва на национално турне, научи Lupa.bg. Пиесата на Юра Зойфер се поставя за първи път в България и през пролетта ще гостува в шест български града. Екипът на проекта е съставен главно от млади артисти.

Пиесата разглежда важни и актуални теми като дезинформацията и липсата на достатъчно критична мисъл у обществото ни, които са представени през хумора и гротеската. Спектакълът използва средствата на клоунадата, кукления и игровия театър, а жанра му е сатирична комедия. Идеята на екипа е през хумора да се засегнат важни обществени теми.

В "Астория" участват Калин Зафиров, Димитър Иванов-Мич, Вероника Йорданова Тодорова, Илияз Иляз, Росен Караджов, Ванина Попова, Карина Борисова и Игор Коробко.

Постановката е копродукция на Сдружение "Транзит" и Драматичен театър "Апостол Карамитев" – Димитровград. Предстоящето турне на спектакъла в Сливен, Ямбол, Шумен, Търговище, Карлово и Казанлък ще се осъществи с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Хупка, един образован скитник си пожелава различен живот като мечтата му неусетно започва да се реализира, а това го оплита в мащабните политически амбиции на Граф Луитполт Марасино. Графът основава фалшива държава на име Астория с помощта на богатството си и остроумието на Хупка.

Новата държава е представена пред обществото като утопия. Абсурдната ситуация излиза извън контрол, когато заслепени от желанието да станат граждани на тази идеална държава, множество хора започват да плащат данъци и такси, само и само, за да получат виза.

Измамата донася още богатство и власт на Граф Луитполт, но и създава хаос сред недоволните „граждани“ на измислената държава, които чакат и нямат търпение най-сетне да заминат в новата си утопична родина.

Пиесата „Астория“ на Юра Зойфер е вдъхновена от истински случай. На 17 май 1936 г. в лондонски булеварден вестник "Съндей експрес", a четири дни по-късно и в австрийски всекидневник, излиза съобщение за мистериозното посолство на Астория.

Служители от различни лондонски посолства решили да си направят шега в своите кръгове и си измислили държава Астория, за която учредили посолство с всичките му салтанати – униформа, държавен флаг, национален герб, посланик, дори приеми и награди. Удоволствието било финансирано от американски милионер.

Година и половина е имало хора, които да вярват в една държава, която всъщност не съществува. Тази дипломатическа лъжа, Юра Зойфер превръща в най-горчивата си антиутопия, придавайки ѝ социален и философски характер, тематизирайки проблема за утопията.

Юра Зойфер разглежда по един забавен, гротесков начин проблема за дезинформацията и покварата на властта. Пиесата е като криво огледало, насочено към обществото ни.

Сякаш е едно предупреждение какво може да се случи, ако напълно се откажем от критичното си мислене и съвест. Спектакълът поставя два основни въпроса - „Докъде сме готови да стигнем, за да получим това, което искаме?“ и „Доколко обществото ни е податливо за дезинформация и манипулация? “

Какво ще ти струва, за да бъдеш признат и богат? Хупка, един скитник, който просто мечтае да презимува на топло, ще се сблъска челно с властта и парите, за да разбере, че понякога една лъжа може да съгради цял един нов свят, в който обаче истината няма да струва нищо, а лъжите ще започнат да се търсят от всички. Ще може ли Хупка да спре измамата или щом илюзията е красива, по-лесно е да живем в нея!?

Комедията „Астория“ е като криво огледало насочено към обществото ни, което ни показва колко лесно можем да се оплетем в собствените си лъжи и до какво води алчността. Една необичайна сатира пълна с комични ситуации, в която приликата с настоящи лица и събития е напълно случайна, нали?! Всъщност... може би! „Астория“ звучи така актуална, че хуморът в текста на моменти истински нагарча.

Постановката е реализирана през 2023 г. по програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“. Преводът на "Астория" е дело на Ана Димова, сценографията е на Михаела Трифонова, музиката е на Петя Габрова. Гримът е на Маша Милкович и Аня Ивкович.

Спектакълът на Валерия Минева имаше премиери в София и Димитровград и до момента гостува в Габрово, Русе, Бургас, Хасково и Пловдив. Постановката бе част и от „Русенски дискурси“ 2023 в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. Международната среща бе посветена изцяло на творчеството на Юра Зойфер, а участие взеха и екипа на Фондация „Юра Зойфер“ Австрия.

Ето през кои градове преминава турнето на "Астория" тази пролет:

Държавен куклен театър Ямбол – 29 март

Държавен куклен театър Търговище – 22 април

Държавен куклено-драматичен театър Шумен – 23 април

Народно читалище „Васил Левски - 1861 г. Карлово – 30 април

Театър „Любомир Кабакчиев“ Казанлък – 21 май