Политически анализатори: В задънена улица сме, няма как да се състави правителство

У нас
21:41 - 04 Април 2021
5602
Политически анализатори: В задънена улица сме, няма как да се състави правителство

Активирането на протестния вот е изненадата на изборите според много от политическите анализатори. Проблемът според тях е, че протестът не може да произведе алтернатива на статуквото и се очертава задънена улица заради липсата на какъвто и да било вариант за стабилно правителство в новата парламентарна конфигурация. Единственият вариант за тях е експертен кабинет или правителство на обединението без участието на политически лидери, макар че вероятността този вариант да проработи не е особено голяма.

"В задънена улици сме. Протестният вот отиде в "Има такъв народ" и "Демократична България, но и на тях не им стига аритметичният сбор. Протестът не успя да създаде мнозинство. Няма значение колко има първият и колко – останалите. Или трябва да чакаме обединение в бъдещия парламент, или ще има абсолютна нестабилност. Трябват политически, а не артиметични решения", заяви политологът Татяна Буруджиева (на снимката долу).

"Има вариант за програмно правителство, в което Бойко Борисов не е министър-председател. Всички партийни лидери трябва да са извън правителството, а министър-председателят няма да е най-силната фигура", заяви политологът Румяна Коларова (на снимката долу). Според нея обаче резултатите ненужно се драматизират. "Не мисля, че промяната може да е толкова радикална. Не е толкова лесно да причислиш Слави Трифонов към протестърите. Първият въпрос е доколко Трифонов може да управлява собствената си партия", добави тя.

Според Мирослав Севлиевски "сладкият и лесен живот Бойко Борисов свърши. Идва времето на Борисов - обединителят". Кънчо Стойчев също смята, че Бойко Борисов ще се опита да влезе в ролята на обединител, но е малко вероятно опитът да успее.

"Победа за европейска България, БСП се маргинализира", коментира Даниел Смилов. "Големият победител е тази част то хората, които избраха да гласуват. Слави Трифонов остава загадка, но успехът му е забележителен. Все пак да не забравяме, че и ГЕРБ за четвърти път са победители", посочи той.

"Демократична България" по великолепен начин успяха да опазят позициите, които заслужават, защото те отключиха протестите през лятото. ВМРО е най-умерената след консервативните политически сили, което е добре", коментира Харалан Александров.

Социологът Андрей Райчев (на снимката долу) прогнозира нови избори заради невъзможността да се сформира стабилно мнозинство в очертаващия се "шарен" парламент. "Победител тази вечер е опозиционният вот, в който включвам и официалната опозиция – БСП.

Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч" изчисли, че ГЕРБ губи около 350 000 гласа, а БСП – около 400 000, като отливът е отишъл към "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън".

Добромир Живков от "Маркет линкс" смята, че "Има такъв народ" ще е важен фактор за формирането на следващия парламент, докато ДПС губи властовия си ресурс. "Това ще е изключително интересно", смята той.