Политически лидер в Еквадор бе убит

Свят
14:10 - 15 Август 2023
1870
Политически лидер в Еквадор бе убит

Педро Брионес, местен лидер на Revolución Ciudadana, партията на бившия президент Рафаел Кореа, беше застрелян вчера в Еквадор, съобщава "Асошиейтед прес".

Това беше потвърдено от Луиза Гонсалес, фаворит на извънредните президентски избори в неделя и член на същата партия.

Така политическите убийства в страната стават три за последните четири седмици, включително това на кандидата за президент Фернандо Вилависенсио, известен с твърдата си позиция срещу организираната престъпност и корупцията.

Преди това бяха убити Агустин Интриаго, кмет на град Манта, и Омар Менендес, кандидат за кмет на град Пуерто Лопес.

Брионес е застрелян в северната провинция Есмералдас. Все още няма подробности по случая.

През последните три години Еквадор се трансформира в основен център за трафик на наркотици, като в страната са убити хиляди души. Местни групировки които са тясно свързани с картелите там се борят за контрол над улиците, затворите и маршрутите за наркотици.

В интервю за "Асошиейтед прес" Гонзалес каза, че е обновила охраната си след убийството на Вилависенсио, но все още отказва да носи бронирана жилетка с аргумента, че е християнка. "Имам вяра в Бог; той е този, който се грижи за нас", каза тя.

Тя изтъкна, че ако стане президент планира да заеме твърда позиция срещу престъпността, да прочисти полицейските сили, да увеличи контрола по границите на страната и да инвестира в оборудване за правоприлагането.

Гонзалес разкритикува правителството на президента Гилермо Ласо за липсата на контрол в затворите. Според нея затворниците и организираната престъпност са ги превърнали в свои бази.