Политически скандал: Канада отмени контрола с Иран

Спорт
11:56 - 27 Май 2022
2665
Политически скандал: Канада отмени контрола с Иран

Планираната приятелска среща между националните отбори на Канада и Иран бе отменена, тъй като предизвика вълна от критики. Решението бе обявено от Канадската футболна асоциация.

Контролата трябваше да се проведе на 5 юни във Ванкувър и щеше да е първия мач за националния тим на Канада на родна земя от месец март насам, когато се класира за Световното първенство в Катар.

Двубоят предизвика множество критики от политиците в страната и семейства на канадци, загинали в сваления украински пътнически самолет близо до Техеран през януари 2020 година от Иранската революционна гвардия.

Канадският премиер Джъстин Трюдо също заяви, че е почувствал, че е „лоша идея“ отправянето на покана за гостуването към отбора на Иран.

„През последната седмица, планираното гостуване на Иран предизвика сериозно разделение и в резултат на това мачът се отменя. Водехме се единствено от избора на подходящ съперник за подготовката ни, ще се постараем следващия път да действаме по-далновидно“, съобщиха от футболната асоциация на Канада и добавиха, че работят по намирането на алтернативен противник.