Политически трилър в духа на Джон Гришам разведрява лятото

Култура
15:30 - 03 Юли 2020
3206
Политически трилър в духа на Джон Гришам разведрява лятото

Политическото напрежение между САЩ и Русия има различен магнитуд от Студената война насам, но почти никога не е отрицателен. Именно тези мъчни и сложни отношения са в основата на натегнатия сюжет на новия трилър от издателство „Кръг” - „Нощният агент”. Авторът Матю Куърк, вече познат на българските читатели с „Директивата”, е бестселър автор на „Ню Йорк Таймс“.

Кралят на трилър Лий Чайлд нарича „Нощният агент” „неустоим роман” с „напрегнат съспенс, който не те пуска”. И наистина на главния герой – перфектния агент на ФБР Питър Съдърланд му се налага да разплете шпионска мрежа, проникнала по най-високите етажи на Белия дом и така да спаси Америка от катастрофално предателство. Този интензивен политически трилър е в духа на ранните романи на Джон Гришам и Дейвид Балдачи.

Питър е доброто момче, което никога не е нарушавал нито едно правило. Въпреки това не успява да напредне много в кариерата, а причината за това е трагичната история на покойния му баща. Поради това Питър е прикован към секретна телефонна линия в Белия дом по цели нощи. Стриктният му и самотен живот се състои в това да чака позвъняване. И една нощ то се случва. На отсрещната страна е разтреперената млада жена Роуз, която му казва, че главорези тъкмо са убили леля й и чичо й, и са все още в къщата с нея.

Роуз е жертва, свидетел и неволно забъркана в мрежа от руски шпиони. Въпреки заповедите на висшестоящите Питър решава да й помогне. Двамата започват война, за да спасят себе си, но и да открият истината зад мистериозни събития.

Книгите на Матю Куърк са бестселъри на „Ню Йорк Таймс“. Преди да се захване с художествена литература, той пише пет години за списание „Атлантик“, като отразява престъпления, военни доставчици, терористични акции и международни банди. Финалист е на приза „Едгар“ и е носител на награда за най-добър първи роман от Международната организация на писателите на трилъри.