Политическите катаклизми във Франция не застрашават Олимпиадата

ЕС
13:22 - 10 Юни 2024
1452
Политическите катаклизми във Франция не застрашават Олимпиадата

Политическите катаклизми във Франция няма да повлияят на подготовката за летните олимпийски игри. Това заяви президентът на Международният олимпийски комитет Томас Бах, цитиран от "Ройтерс".

Вчера президентът Еманюел Макрон шокира Франция с призива си за нов парламентарен вот.

Снощи държавният глава свика предсрочни избори, след като крайнодясната "Национален сбор" победи собствената му партия на вота за Европейския парламент. Двата тура на гласуване ще се проведат на 30 юни и 7 юли, като вторият ще се състои по-малко от три седмици преди началото на Олимпиадата.

"Франция е свикнала да провежда избори, ще го направи още веднъж, ще има ново правителство и всички ще подкрепят Олимпиадата", увери Бах по време на предварително събитие за Париж 2024 г. във френската столица. По негови думи френските политически лидери са единни в подкрепата за Олимпийските игри.

"Няма никакви индикации, че това единство ще се разпадне сега само няколко дни преди откриването на Игрите", посочи той.

Кметът социалист на Париж Ан Идалго заяви, че ѝ е "трудно да разбере" защо Макрон е избрал да хвърли страната в политическа несигурност толкова близо до Олимпиадата и нарече този ход "още един преврат" на президента.

Ръководителят на Париж 2024 Тони Естанге подчерта, че екипът му е "по-решен от всякога" да направи Игрите успешни. "Имаше около десет избора, откакто стартирахме кандидатурата за Олимпиадата и разбрахме как да работим с обществените актьори".