Политическото мълчание срещу неонацистката пропаганда

Коментар
13:07 - 14 Февруари 2021
3961
Политическото мълчание срещу неонацистката пропаганда

*Автор Валентин Кардамски

Едно недопустимо изказване мина в Нова телевизия в събота. В европейска страна, за каквато България се представя, това трябва да е невъзможно. Но се случи. „Тези са много по-лицеприятни“. Това каза в ефира на Нова телевизия проф. Михаил Мирчев за участващите в Луковмарш! Думите му са изречени пред милионната аудитория на медията.

И не последва никаква политическа реакция. Водещият обърна внимание на професора, „пак ще си навлечете неприятности“.

В сайтовете отразиха прогнозата на Мирчев, че около БСП щяла да се сформира центристка коалиция. Това е тема на друг коментар. Но не се впечатлиха от сравнението, че участниците в Луковмарш са му „по-лицеприятни“. На същия този професор му беше прекратен договора от Софийския университет след сигнал на студентите, че в лекциите му има недопустими антиромски, антитурски, антибежански, антисемитски и откровено расистки елементи. На 30.11 м.г. професорът отрече лекциите му да съдържат расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание. Дали?

Положителната му оценка за участниците в неофашистката проява говори за точно обратното. За да ни убеди в „правотата“ на гледната си точка проф. Мирчев прави сравнението, че участниците в Луковмарш с му “по-лицеприятни от гейпарадите“.

А по-лицеприятни ли са неонацистките прояви от първомайските митинг-шествия в цял свят? Кои са другите групи, които ще са по-НЕлицеприятни от тези с друга сексуална ориентация? С различна от християнската религия? С различен етнос? Ами хората с физически увреждания? След колко време ще се стигне до безработните и ще бъдат обявени за безполезни за обществото. Или бездетните? И още, кои зверства ще бъдат оправдани в световен мащаб, като по-лицеприятни от гейпарадите? Кои издевателства, изтезания и убийства на цели общности? В целия Европейски съюз, и не само, подобно говорене е неприемливо! Тогава защо сме в ЕС?

Проф. Джейсън Стенли от Йейл идентифицира няколко основни характеристики на проповядващите фашизъм. Според него, „фашистките лидери посяват разделение в обществата, настройват „групи срещу групи“, разпалват антагонизми и използват стари вражди за своя изгода. Обществените деления – между класи, религии, етнически групи и т.н., са просто наличности. Фашистите не са измислили омразата, но те цинично я инструментализират, демонизирайки малцинствата. Те правят така, че предразсъдъците да изглеждат нормални, демонстрират насилие, за да представят действията си като налагане на „ред и закон“, и ограничават гражданските права в процеса. Понякога се стига до затваряне и убийства на създадени врагове.“

Да припомним, че проф. Михаил Мирчев беше издигнат за кандидат за кмет на София от столетницата преди години, а днес синът му е народен представител от БСП и водач на листата на левицата в Перник. Този град е с установени антифашистки традиции и прояви. Абсурдно и недопустимо е да прехвърляме отговорност върху сина за думите на бащата. Това е фашистки прийом! Но не е ли редно да се разбере, дали Стоян Мирчев споделя подобни възгледи. Защото зад неговата кандидатура стои Българската Социалистическа Партия. А ще има ли позиция БСП за думите на проф. Михаил Мирчев?

Факт е, че само преди дни ИБ на партията излезе с остра декларация срещу провеждането на „така наречения Луковмарш“ (точен цитат от декларацията). Интересно е, дали председателят на БСП Корнелия Нинова ще позволи ръководството на партията да замълчи, след като в Устава на столетницата е записано, че е задължение на партийните членове: „Да утвърждават с личното си поведение законността и хуманизма в обществото, да се борят срещу проявите на фашизъм, екстремизъм, реваншизъм, ксенофобия и расизъм и да допринасят за изграждане на демократично общество в страната“.

В интервю, което направихме за сайта „Поглед инфо“, с Големия Анжел Вагенщайн и изтъкнатия журналист Христо Георгиев по едни от най-мрачните събития от близката ни история свързани с фашизма и нацизма ги попитах накрая: Има ли опасност да повторим грешките от миналото?

Анжел Вагенщайн: - Ще ги повторим…

Христо Георгиев: - И ще ги потретим….

Анжел Вагенщайн: Не съм съгласен с моя много близък приятел (Христо Георгиев), когото много обичам и уважавам. Той каза „и ще потретим“. Няма да потретим. Няма да има трети път!

Не смея да се обадя на Джеки Вагенщайн и да му кажа, че май ще се окаже прав. И то много по-скоро, отколкото очаква!