Politico: Америка подкрепя бунта на българите

Актуални новини
10:14 - 14 Юли 2020
2746
Politico: Америка подкрепя бунта на българите

Американското посолство в София на 13 юли подкрепи антикорупционните протести в България и призова за оставката на премиера на страната Бойко Борисов, след пета вечер на демонстрации, пише европейската редакция на US-списанието Politico, цитирано от „Фокус“.

България е изправена пред най-големите протести в последните седем години след корупционен скандал, който разкри как олигарсите в страната са упражнили контрол над ключови сектори от съдебната система и службите за сигурност. Главните цели на демонстрациите са премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Борисов е ключов съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, а европейските лидери в последните години избягват критики към неговото правителство.

Отношенията между САЩ и България са деликатни. Страните са съюзници в НАТО и Вашингтон провежда военни учения със силите на София, но Белият дом има притеснения относно историческите връзки на страната с Русия и бавното действие на правителството по въпроса с диверсификацията на енергийните ресурси.

Макар американското посолство да не спомена изрично исканията на протестиращите за оставките на Борисов и Гешев, то остави малко съмнения за симпатиите на Вашингтон.

"Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона", гласи съобщението на посолството.