Политик от партията на Меркел намерен убит

Валтер Любке вбесяваше крайната десница с подкрепата си за мигрантите

ЕС
22:49 - 03 Юни 2019
2868
Политик от партията на Меркел намерен убит

Валтер Любке, политик от партията на Ангела Меркел ХДС, е намерен убит с пистолетен изстрел в главата в собствената му градина в град Касел, съобщи полицията, добавяйки, че на мястото не е намерено никакво оръжие. "Търсим извършител", заяви главният прокурор Хорст Щрайф след смъртта на 65-годишния шеф на общинската администрация в града. Щрайф подчерта, че няма доказателства, сочещи самоубийство.

Любке, от дясноцентристката партия ХДС на германския канцлер Ангела Меркел, е бил открит около 0:30 ч. местно време в неделя (1:30 ч. българско време - бел. ред.) на терасата в дома му във Волфхаген, близо до Касел в централната провинция Хесен. Бил е убит с пистолетен изстрел отблизо в главата, съобщи полицията, цитирана от АФП.

Неговата партия ХДС заяви в изявление, че Любке е женен, баща на две деца, който "никога не се е страхувал да говори каквото мисли".

Най-тиражният немски всекидневник "Билд“ подсказа, че убийството може да има връзка с призива на Любке през 2015 г. да бъдат подкрепени мигрантите и правата им в разгара на масовия приток на имигранти в Германия, предизвикал бурна реакция сред крайно десните.

Ръководителят на държавната криминална полиция в Хесен Сабина Турау заяви обаче, че понастоящем няма доказателства за връзка между тези коментари и смъртта му и че разследващ екип от 20 служители търси възможен мотив и заподозрян.