Политолог: Борисов се връща в любимата си роля на ментор и патрон

"Сглобката" донесе политическо облекчение, но хората са уморени от политическата неразбория през последните 3 години, смята Първан Симеонов

Топ
18:15 - 12 Октомври 2023
5388
Политолог: Борисов се връща в любимата си роля на ментор и патрон

Борисов вече е прелегитимиран и се държи много по-спокойно. Той се върна на центристките си позиции, говори балансьорски. Връща се в любимата си роля на ментор и патрон, който гледа отгоре от позициите на опита, оставяйки партньорите си да вършат черната работа. Няма да загуби рейтинг, стъпил е на твърдо ядро. Това заяви политологът и социолог Първан Симеонов.

"Сглобката" донесе политическо облекчение, но хората са уморени от политическата неразбория през последните 3 години. Същевременно обаче това, че хора, които трябваше да се преследват един друг, са се разбрали, кара хората да извръщат поглед към нещо трето. Президентът Радев е един от критикуващите "сглобката", но така или иначе, за да се легитимира кабинета трябва външен враг. "Възраждане" е удобна опозиция, защото винаги може да им се каже, че са русофили. Ако те не съществуваха, трябваше управляващите да ги създадат", смята социологът.

Според него е лош симптом, че институциите правят два съвета за сигурност. "Президентската институция се ползва с осезаемо по-високо доверие и има изхабяване в годините. В началото на мандат доверието е много по-високо. Това отдавна не е новина. По много въпроси Радев застава на страната на мнозинствата в общественото мнение. Правителството започна без голям резервоар на доверие. Размерът на противопоставянето е опасен и малко излишен. Обществото би одобрило известни компромиси. Премиер и президент понякога успяват да намерят общ език за националните приоритети", коментира той пред "Нова нюз".

По думите му някои партии си правят блокадите през блокадата на "Тракия". "Няма как да не флиртуваш с протестите, ако си сериозно на политическия терен. България трябва да открива други механизми, не може да отлага зеления преход", отбеляза Симеонов.