Политолог: Един милион българи още не са решили за кого да гласуват

Възможни са изненадващи обрати на изборите днес, предупреди Петър Чолаков

Политика
11:33 - 02 Октомври 2022
2190
Политолог: Един милион българи още не са решили за кого да гласуват

Един милион българи все още не са решили как да гласуват, а това е над 30% от избирателите. Затова са възможни изненадващи обрати на изборите днес. Това каза в студиото на БНТ доцентът по социология в Института по философия и социология на БАН Петър Чолаков.

„Интересно е кой ще мине чертата и кой ще остане под нея. Партията, която ще е първа, няма да получи целият конструктор, за да си го нарежда както иска. Ще трябва да споделя поне с няколко играча. Трудно ще се споразумеят да си играят заедно, тъй като толкова много са се сборичкали, че да се разберат не е никак лесно“, добави той.

„Три групи политически партии виждам във външен план от гледна точка на техните приоритети и стратегии. Едните мога да ги определя като петата колона на Кремъл. Те са ясни. Най-многобройни са обаче „партиите на двата стола“, които казват да сме хем с НАТО, хем с Русия, за да не разваляме братската дружба. Третите, които са по-скоро малцинство, които са твърдо с евроатлантическа ориентация“, уточни доц. Чолаков. 

Преобладаващите са първите две групи – путинисти и такива, на които лоялността им е някъде във въздуха, добави той.

Според него, България по-скоро не е лоялен член на ЕС и на НАТО. 

„Тъй като тези неща, които се случват в чужбина, имат пряко отношение към България и хората се притесняват как ще изкарат зимата и се пускат драматично-апокалиптични сценарии, затова външната политика сега има огромно значение повече от всякога“, подчерта доцентът.