Политолог: ИТН е големият длъжник за липсата на председател на ЦИК

Политика
16:21 - 06 Май 2021
3886
Политолог: ИТН е големият длъжник за липсата на председател на ЦИК

Прецедент е да няма кандидати за председател на ЦИК. Големият длъжник за това е "Има такъв народ", които са втора политическа сила в парламента, а не направиха своя номинация за поста". Мнението е на политолога и университетски преподавател по политически комуникации доц. Иво Инджов, в коментарпред БНР на решението на ГЕРБ да оттегли своя кандидат за председателското място.

"Не може все да връщаш топката в полето, без да играеш с нея, след като си втора парламентарна сила", коментира още той поведението на ИТН. По думите му не е ясно защо и БСП не е излъчила свой кандидат за председател на ЦИК.

"Сред партиите има известни калкулации, че е по-добре да нямат председател на Централната избирателна комисия при новите правила, по които ще бъде проведен предсрочният вот през юли", смята той. Президентът Румен Радев трябва да действа много бързо и изрази очакване някоя от другите партии да предложи кандидат за председател на ЦИК, каза политологът.

"ЦИК не трябва да бъде натоварвана с големи очаквания. Тя не печели изборите. Тя може да влоши изборният процес и да създаде лоша организация, но не трябва да има голямо фокусиране върху ролята на комисията", обясни политологът