Политолог към партийните вождове: Вие правите кризата, криза в обществото няма

Политика
11:51 - 22 Май 2023
2419
Политолог към партийните вождове: Вие правите кризата, криза в обществото няма

"Има път, по който има гарантиран провал и това е начинът, по който се работи. Има и път, по който няма да има най-вероятно провал и той е път на открити и честни разговори в парламента - да се седне и наистина да се начертае програма минимум - какво ще се прави в следващите 6 месеца. Ако такива разговори бъдат проведени, а все още има време за това, но не в рамките на първия мандат - той беше загубен като време, тогава може да има правителство с втори или с трети мандат". Това коментира пред БНР политологът Димитър Аврамов.

Според него в момента трябва да се говори за политика без напрежение и без размахване на пръсти. Кризата е вътре в политиката, в обществото и в частния сектор криза няма, категоричен бе той.

"Очевидно, че в трудната ситуация, в която опитваме да направим правителство по всякакъв начин, но не и с интелект, се получават такива неща. В началото на този парламент първото усилие не беше в реализиране на първия мандат, а беше в извъртане на нещата, че да се търси някъде другаде отговорност и да се говори за втория мандат. Каруцата беше сложена пред коня. Сега какво се случва - накрая се оказва, че с никой не може", коментира политологът в интервю за предаването "Преди всички".

Според него в българската политика е изцяло разрушено доверието, а конюнктурата се сменя с часове, не с дни. 

Българското общество е склонно да изпраща в полтиката всякакви екзотични хора с всякакви екзотични мисли, каза Аврамов и добави, че политиката на ИТН прилича на "настроенията в чалга песен":

"През 5 секунди отиваме от тъга в радост и няма никакво постоянство. Но не трябва да хвърляме непременно вината върху ИТН. Много е възможно наистина те да не са видяли в това, което прави ГЕРБ, последователност".

По думите на Димитър Аврамов между ГЕРБ и ДПС е имало задкулисна негласна коалиция за кадруване и овладяване на съдебната власт: 

"Сега тези, които са създавали проблема, може да се наложи да го решават. Трудно ще им е без мнозинство в НС. По много тъжен начин две партии, които казваха, че не работят заедно, от ДПС по институционален начин в НС, критикуваха непрекъснато ГЕРБ, а ГЕРБ си късаха всякакви политически ризи и казваха, че нямат нищо общо с ДПС и накрая останаха сами в подкрепата на първия мандат". 

По този начин на правене на политика с окопно мислене нищо няма да стане, категоричен е политологът. "Първият мандат е на ръба да бъде загубен. Очевидно, че с този подход не може да се реализира и вторият мандат".

Според него в следващите дни на Народното събрание основните политически лидери трябва да решат какво ще правят - дали ще наказват някой за миналото и дали ще говорят за миналото и неуспехите си или ще дадат 3-4 месеца на стабилност и прогнозируемост.  Следствието и прокуратурата са в състояние, в което нищо не могат да свършат в момента като институции, категоричен е Димитър Аврамов. И добави: 

"Следователно няма да има прилагане на закона и никой няма да бъде наказван. Успойте се хора, които 10 или 15 години сте точили бюджета на страната - няма да влезете в затвора в следващата 1 година, отлага се за по-нататък. Сега седнете и направете политическа стабилност".

Снимка: БНР