Политолог: Партии работят срещу вота

Политика
16:59 - 15 Септември 2022
2889
Политолог: Партии работят срещу вота

„В парламентарна демокрация избирателят също носи своята отговорност – дали ще отиде да гласува, дали няма. В крайна сметка тези, които отиват да гласуват, какъв продукт ще се произведе от техния вот.

Колкото повече хора отидат да гласуват, толкова по-голяма легитимност има следващото управление, което може да се излъчи от парламента. Колкото по-малко хора отидат да гласуват, неговата легитимност спада”, коментира политологът Борислав Ангелов пред "Фокус“.

Той отбеляза, че някои политици от месеци насам работят за ниска избирателна активност.

"Ако говорим за ДПС – да, те искат, защото техните гласове имат един таван, който не могат да го надскочат. Колкото по-малко хора гласуват, толкова е по-голям делът и представителството на ДПС в парламента. Това не бива да се забравя. Те нямат никакъв смисъл от висока избирателна активност.

ГЕРБ виждаме, че те вървят като едно плато. При БСП е въпрос не само на твърдото ядро. БСП е подложена на много силна атака.

Виждаме какво се случва от страна на действията на служебното правителство и на президента към нея като политическа формация, специално към Корнелия Нинова.

Така че за мен при БСП е много важен въпросът не само мобилизация на нейното твърдо ядро, а и привличане на периферия – колкото се може да привлече нови гласове“, коментира още Борислав Ангелов.

"Хората трябва да разберат, че е важно да се гласува сега, да не се улавят на въдиците, че разбирате ли, ама то може да има още едни избори.

То както може да има, така може и да няма и тогава да няма ситуация да се формира някаква тройна коалиция или някакъв друг политически Франкенщайн, който въобще не сме го желали, и който още повече да отврати българите от политиката“, отбеляза политологът.